Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Rendőrlázadás Nigériában

MTI
2002.02.01. 22:08
Nigéria több államában rendőrlázadás tört ki, s ezért a hadsereg egységei ellenőrzésük vették "az érzékenyebb pontokat" az országban. A rendőrségi ügyek minisztere, Steven Akiga pénteki bejelentését idézte, aki nem tért ki arra, miért lázadtak fel a nigériai rendfenntartó erők, s mi a céljuk akciójukkal. Csak annyit mondott, hogy a megmozdulás egy sztrájkkal kezdődött az egyik délkeleti körzetben, majd több államra is átterjedt. Akiga arra figyelmeztetett, hogy nem sztrájknak, hanem lázadásnak tekintik az eseményeket, amelyeknek ennek megfelelően "súlyos következményei" vannak. Miután a rendőrök egy része elhagyta szolgálati posztját, az összes fontosabb helyre katonákat küldtek.

Az afrikai ország fővárosában vasárnap egy tűzvész következtében felrobbant egy katonai lőszerraktár - legalább tucatnyi ember halálát okozva -, s a kitört pánik nyomán csaknem hatszáz, a robbanások elől menekülő ember fulladt vízbe egy mély csatornában. Nigéria középső részében ugyanakkor ezrek váltak földönfutóvá az állandósult törzsi összetűzések miatt, amelyek nyomán immár az etnikai tisztogatás vádjai is fel-feltűnnek az afrikai országban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?