Aliz
6 °C
14 °C

Újabb leánygyermek a Gandhi-klánban

MTI
2002.06.24. 11:13
Gyarapodott az indiai Gandhi-klán: Prijanka Gandhi, Dzsavaharlal Nehrunak, a független India első miniszterelnökének dédunokája hétfőn egy kislánynak adott életet. A 30 éves Prijanka, akinek már van egy kétéves kisfia, igen népszerű Indiában, és őt tartják édesanyja, Sonia Gandhi lehetséges utódának a jelenleg ellenzékben lévő Kongresszus Párt élén. Az 1885-ben létrehozott pártot több ízben a család tagjai irányították kormányfőként: először Nehru, aki 1947-től 1964-ig India miniszterelnöke volt, majd lánya, Indira Gandhi, akit 1984-ben meggyilkoltak, végül pedig Indira fia, Radzsiv, akit 1991-ben szintén megöltek. Radzsiv Gandhi Prijanka apja, és az olasz származású Sonia férje volt.

A Kongresszus Párt a függetlenség kivívásától gyakorlatilag 1992-ig kormányozta folyamatosan Indiát. Az elmúlt hónapokban a párt több helyi választást is megnyert és átvette a hatalmat néhány államban a kormányzó hindu nacionalista Bhárátija Dzsanata Párttól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?