Edina
-12 °C
-3 °C

Háromszáz pácienst fertőzhetett meg HIV-vel egy San Diegó-i kórház

2006.05.04. 12:14
Megsértette a higiéniai előírásokat egy San Diegó-i nővér, a hiábja miatt háromszáz pácienst kell vérvételre visszahívni. Bár a kórház vezetői "szélsőségesen kicsinek" tartják a fertőzés veszélyét, a gyomorszűkítő műtéten átesettek akár HIV-vel is megfertőződhettek.

Háromszáz, krónikus elhízásuk miatt gyomorszűkítő műtéten átesett páciensét riadóztatta egy San Diegó-i kórház. A pánikot az okozta, hogy egy belső vizsgálat megállapításai szerint a nem megfelelően sterilizált műtéti eszközök hepatitis- vagy HIV vírussal fertőzhették meg a pácienseket, jelentette a Reuters.

Az érintett Scripps Memrial Hospital vezetői szerdán vérmintát kértek a páciensektől, hogy kizárhassák a fertőzést. Tájékoztatásuk szerint a kórház egyik nővére sértette meg a higiéniai előírásokat.

"A fertőzés kockázata szélsőségesen alacsony, de a biztonság érdekében, elővigyázatosságból el szeretnénk végezni a vérteszteket a [gyógyíthatatlan] Hepatitis C- és az HIV-fertőzés kizárására" - nyilatkozta a Reutersnek Don Stanziano, a kórház szóvivője.

Mint mondta, a kaliforniai tisztiorvosi szolgálat felügyeletével vizsgálatot indítottak a nővér felelősségének és a kórház esetleges mulasztásainak megállapítására. A nővér egy gasztroszkóp nevű, a gyomorszűkítő gyűrűk felhelyezésekor használt eszközt nem fertőtlenített.

A gasztroszkópot nem a szokásos módon kell fertőtleníteni, nem érheti nagy hőhatás.

Az, hogy valaki megfertőződött, a vérvizsgálatok után, két-három hét múlva derülhet ki, közölte a kórház a Reutersszel.