Konrád
5 °C
17 °C

Lövöldözés a világ legnagyobb halloween-partiján

2006.11.02. 11:41
Üvegdobálással kezdődő, lövöldözésbe torkoló összecsapás zavarta meg a Castro-negyed hagyományos halloween-partiját. A melegek bulija mostanában már félmilliós tömeget, köztük melegverőket is vonz. Jövőre be is tilthatják.

Betiltaná a jövőben a San Francisco-i Catro-negyed hagyományos halloweeni mulatságát Gavin Newsom polgármester, jelentette az AP. A drasztikus lépést a szerdai erőszakcselekményekkel indokolta.

Betilthatják

November 1-én ugyanis lövöldözés tört ki a haloween-partin, amiben kilencen megsebesültek. Pánik tört ki, a tolongásban még egy ember megsérült. "Hála Istennek senki sem halt meg" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Newsom.

Ha valaki meghalt volna, Newsom szerint azonnal véget ért volna a mulatság. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben nem fontoljuk meg az esemény betiltását" - mondta az AP-nek.

A lövöldözés, ami azután tört ki, hogy két rivális csoport tagjai üvegekkel kezdték dobálni egymást, tulajdonképpen szerencsés véget ért. A tíz sérültből nyolcat már hazaengedtek a kórházból. Akit a tömeg tiport el, fejsérüléssel ápolják, a lövöldözés egyik sérültjét pedig térdlövéssel kezelik.

Az alkoholt is lefoglalták

Az összecsapásban úgy harminc, 15-25 éves fiatal vett részt. A rendőrök egy személyt előállítottak, de senkit sem tartóztattak le. A botrányt végül száz rendőr simította el, akik fegyvereket és alkoholt foglaltak le.

A Castro-negyedben évtizedes hagyománya van a haloweennek. Négy éve a város vette át a rendezést, akkor is erőszakos cselekmények miatt. 2002-ben öt késelés is volt a félmilliós tömeget vonzó partiban.

A Castro-negyedbeli mulatságot San Francisco meleg közössége szervezte, de az elmúlt években a melegverők is rendszeresen látogatják, hogy provokálhassák a kiöltözött homoszexuálisokat, írja az AP.