Csongor
0 °C
9 °C

Erős havazás jöhet pénteken

2008.12.18. 17:37
Bekopog a hideg és a hó a Kárpát-medencébe: az időjárás jelentések szerint a nyugati országrész már este befehéredhet, de hogy a hóhelyzet kitart-e karácsonyig, az csak keddre derül ki. Péntekre a meteorológiai szolgálat hóriasztást adott ki. Csütörtök este Sopron térségében, éjszaka már a Bakonyban is havazott.

Csütörtök estétől a Kárpát-medence fölé egyre hidegebb, de továbbra is nedves levegő áramlik, ezért éjszaka nyugat felől többfelé havas eső, havazás váltja fel az esőt. Télire fordul az idő- jósolja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ csütörtök délutáni előrejelzése még csak azzal számolt, hogy péntek estig borult idő lesz, és sokfelé várható csapadék, az esőt éjjel a Dunántúlon, majd pénteken napközben másutt is egyre többfelé havazás, havas eső váltja fel. Csütörtök éjszaka azonban a szolgálat módosította a prognózisát, este kilenckor – idokep.hu közlése szerint – az másodfokú hóriasztást adott ki a Közép-Dunántúlra, ahpé pénteken akár 10 centi hó is hullhat. Elsőfokú riasztás érvényes az Alföld kivételével az ország többi régiójára, az egyes területeken 3-5 cm hó hullhat péntek éjfélig.

Csütörtök éjjel emellett a Nyugat-Dunántúlon helyenként viharos északi széllökések is előfordulhatnak, másutt többnyire mérsékelt keleti szél várható. Éjszakától a szél egyre többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, amely nyugaton helyenként hófúvást okozhat, közölte az OMSZ.

A hét további felében a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 és +5 fok között várható, azaz napközben a hőmérséklet alig változik, sőt keleten kora délutánra csökken.

Az időkép.hu hőtérképe szerint nyugatról már az éjszaka jelentős hideg levegő érte el az országot. Este háromnegyed 11-kor az országos átlagghőmérséklet 5,5 Celsius fok volt, de míg Szabolcsban 7-8 fokot is mértek, a Bakonyban már a fagyponthoz közelített a hőmérséklet.

Az északnyugati határszélen havaseső, Sopronban havazás volt a délutáni órákban, olvashatjuk a meteorológiai portálon. A viharvadász.hu arról számol be, hogy Csornán éjszaka kemény széllökések voltak, és az ország területének nagy részén esik az eső. Éjfél után nem sokkal a Bakonyban már havazni kezdett, fél egy körül Pápán és Ajkán már hullott a hó.

Az idújárásportál szerint pénteken tovább csökken a hőmérséklet, egyre több helyen fordul át az eső havas esőbe, a hegyekben havazásba. A magasabb pontokon szinte biztos, hogy hó fog esni, ám a szilárd halmazállapot területi határa meglehetősen bizonytalan, nagyjából a Zalaegerszeg-Dunaújváros-Miskolc vonalra tehető. Az Időkép szerint a hideg érkezésével tovább nőtt a fehér karácsony esélye, egyelőre tartja magát a hétfői hidegbetörés valószínűsége. Az erős, olykor viharos széllökésekkel érkező sarkvidéki eredetű légtömeg kedd estig fagypont alá hűti a levegőt, így az esetleges hózáporokból hulló hó már meg tud maradni, amolyan "látványhavat" adva a szentestére.