Piroska
-1 °C
5 °C

Szélvihar és hótorlaszok

2004.01.24. 12:41
Megszűntek a hóátfúvások okozta akadályok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Teljesen elzárt település nincs a térségben. Romániában halálos áldozatokat követelt a hideg. Az országban negyven éve nem volt akkora hóvihar, mint ezekben a napokban. Csehországban az éjszaka mínusz 38,6 fokot mértek.
Megszűntek a hóátfúvások okozta akadályok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így már minden út járható, ugyanakkor több, alsóbbrendű útszakaszon továbbra is nehéz a közlekedés.

Az abaúji térségben 50-100 centiméter magas hótorlaszokat emelt az erős szél, ezért szombat délig nem lehetett közlekedni a Vilmány-Vámosújfalu , és a Vilmány-Fony közötti utak egy-egy szakaszán. Egyetlen település sincs azonban elzárva a külvilágtól.

A járhatatlan utak felszabadítására hómarót indítottak a helyszínre. Az ügyeletes tájékoztatása szerint hóátfúvások nehezítik a közlekedést a hejcei, a pányoki és a felsőkékedi bekötőúton, valamint Boldogkőváralja és Abaújszántó között.

Kelet-Romániában megbénult az élet

Halálos áldozata is van már a romániai ítéletidőnek, a szokatlanul heves hóviharok miatt szombaton az ország tizenegy északi és keleti megyéjében megbénult az élet, 360 település maradt áram nélkül.

A hatóságok szombaton lezártak minden közutat, amely az ország északi és keleti megyéi felé vezet, a közlekedés teljesen megbénult Galati, Vaslui, Iasi, Bacau, Neamt, Botosani, Braila, Suceava, Tulcea, Constanta és Vrancea megyében. Már az előző napon kitiltották az említett utakról a három és fél tonnánál nehezebb teherautókat és kamionokat.

Különösen súlyosnak bizonyult a helyzet Iasi-ban, ahol a mentési munkálatokra kirendelt katonaság az országúton mintegy száz embert sztabadított ki gékpocsijának fogságából a három-négy méteres hó alól. A Galati megyében lévő Cuca közelében azonban egy szívbeteg férfi már nem tudta megvárni a segítségére sietőket, autójában infarktus végzett vele.

Kilenc méteres hullámok

Országszerte rendkívüli hideg van, a hőmérő higanyszála több helyütt mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedt. A szél erőssége helyenként elérte az óránkénti száz kilométeres sebességet is. Emiatt a Fekete-tengeri partoknál a hullámok kilenc méter magasra csaptak, ilyet negyven év óta nem jegyeztek fel a térségben. A tengeri és a környéken lévő dunai kikötőket lezárták.

A vonatjáratok több órás késéssel érkeznek, nyolcvan járatot törölni kellett. Szombaton este még mindig le volt zárva a Pascani-Timisesti vasútvonal egy szakasza, amelyet hólavina takart be.

A kemény téli időjárás miatt 11 észak-, illetve kelet-romániai megyében bénult meg az élet az elmúlt huszonnégy órában - közölték a helyi hatóságok szombaton. Hatalmas hóviharok söpörnek végig a térségeken, és a szél erőssége helyenként eléri az óránkénti 150 kilométeres sebességet is. Ezért a közúti közlekedés szünetel péntek este óta az érintett övezetekben.

Adrian Nastase kormányfő e napon ismét távkonferenciát tartott a megyei prefektusokkal, megpróbálva összehangolni e kormánytisztviselők munkáját. Szombat estére azonban már biztató jelekről számoltak be a meteorológiai előrejelzések, amelyek szerint vasárnapra némi javulás várható. A híradások szerint a romániai repülőterek nincsenek lezárva, a közúti korlátozások egy része viszont vasárnap is érvényben marad.

Csehország: mínusz 38,6

Újabb három személy fagyott halálra szombatra virradóra Csehországban, ahol a hőmérséklet számos helyen mínusz harminc Celsius-fok alá süllyedt. A közszolgálati rádió szombati jelentése szerint a leghidegebb a Délnyugat-Csehországban a német határ közelében fekvő Horská Kvilda hegyvidéki településen volt, ahol a meteorológusok mínusz 38,6 Celsius-fokot mértek. "Nem kizárt, hogy még hidegebb volt, de a helyi hőmérőn ez volt a maximális mérhető érték" - mondta a rádiónak az ottani ügyeletes meteorológus.

Prágában mínusz 20-22 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, s két hajléktalant reggel holtan találtak meg. Az orvosok mindkettőnél fagyhalált állapítottak meg. A harmadik fagyhalált az észak-morvaországi Bruntálból jelentették. Az áldozat egy ötven éves szintén hajléktalan férfi. A délnyugat-csehországi Domazlice melletti faluban néhány napja egy hatvanéves munkanélküli fűtetlen kerti házában tért nyugovóra, s reggelre megfagyott.