Klaudia
-4 °C
2 °C

A magyaroknak kevés meleg imerőse van

2005.11.23. 17:45
A magyarok a "leghidegebbek", derül ki abból a felmérésből, amelynek keretében a TÁRKI . a homoszexuálisokkal kapcsolatos vélemények alakulását vizsgálta a négy visegrádi országban.

Az idén októberben vizsgált négy közép-európai ország közül Magyarországon volt a legalacsonyabb, mindössze 8 százalékos azoknak az aránya, akiknek van homoszexuális ismerőse. Lengyelországban 14 százalékra tehető, Szlovákiában 30, Csehországban pedig 43 százalék azok aránya, akinek meleg, vagy leszbikus ismerőse van, áll a TÁRKI Rt. Közleményében.

Feltételezések szerint ezeket a számokat egyrészt a melegek aránya, másrészt a meleg lét vállalhatósága befolyásolja. De szerepet játszhat az is, hogy mennyire téma a homoszexualitás az adott társadalomban. Kétségtelen tény, hogy a meleg társadalom "láthatósága" Magyarországon a legalacsonyabb.

A családalapítás már mehet

Ugyanakkor a visegrádi országokban nem mutatkozik az előbbiekhez hasonlatos eltérés a melegek családalapítási lehetőségeinek megítélésében. Mind a négy országban a leglazább családformát, az élettársi viszonyt tolerálják leginkább.

Csehországban kiugróan magas a tolerancia szintje, ugyanis a megkérdezettek csaknem kétharmada (61 százaléka) tartja elfogadhatónak az élettársi viszonyt, s a válaszadók több mint harmada (37 százaléka) semmi kivetnivalót nem látott a házassági kapcsolatban sem.

Magyarországon a megkérdezettek 36 százaléka tartja elfogadhatónak a melegek élettársi kapcsolatát, s a válaszadók 25 százaléka tolerálná házasságukat.

A gyerek már nem annyira

A csehek, lengyelek és a szlovákok sokkal kevésbé tolerálják a gyerekek örökbefogadását, mint a melegek közötti házasságot, vagy élettársi kapcsolatukat. Ami a magyarokat illeti, nem ellenzik jobban a gyerekek örökbefogadását melegek által, mint a homoszexuálisok házasságát, ami feltehetőleg azzal függ össze, hogy a kérdés többet szerepel a médiában.

Míg a magyarok 26 százaléka engedélyezné a melegeknek, hogy gyereket fogadjanak örökbe, a lengyeleknek mindössze 9 százaléka lenne engedékeny, a szlovákok esetében ez az arány 14 százalékos, a csehek esetében pedig a megkérdezettek 18 százaléka adott pozitív választ.

A homoszexuálisok családalapításával kapcsolatos véleményeket egyébként nagymértékben az is befolyásolja, hogy a megkérdezett ismer-e személyesen melegeket. Mind a négy országban az átlagnál sokkal toleránsabbak azok, kiknek ismeretségi körében akadnak melegek.

Ami a homoszexuális ismerősökkel rendelkező válaszadókat illeti, Magyarországon 52 százalék engedélyezné az élettársi kapcsolatot, 35 százalék a házasságot és 27 százalék az örökbefogadást. Lengyelországban ez az arány 68, 37 és 9 százalék, Szlovákiában 61, 40 és 27, Csehországban pedig 77, 49 és 25 százalékos az elfogadók aránya.