Valér
-1 °C
0 °C

A Kozso-Horthy-Havas tengely

2004.07.06. 14:42
Orbán Viktor a legnépszerűbb magyar híresség a középiskolások körében, a külföldiek között George Bush áll az élen - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat kutatásából. A harmincnégyezer fős mintán elvégzett országos középiskolai felmérés szerint Horn Gyulát ugyanannyian utasítják el, mint Szálasi Ferencet, Hitler és Schwarzenegger pedig egyformán közkedveltek, lekörözve Madonnát és Ronaldót is.
A kutatásban részt vevő harmincnégyezer, 10--12.-es diák 19 százaléka Orbán Viktort tartja a legelismertebb magyar hírességnek; második helyen Göncz Árpád végzett 13 százalékkal, Medgyessy Péter és Kertész Imre megosztoznak a harmadik helyen 4-4 százalékkal. A legnépszerűtlenebb magyarok között is dobogós a volt és a mostani miniszterelnök: Medgyessy 19, Orbán 15 százalékkal előzi meg a harmadik helyre befutó Rákosi Mátyást, akit a válaszadók 9 százaléka gondolt a leginkább elutasításra méltónak.

George Bush, az ellentmondásos személyiség

A külföldi személyiségek ázsióját idén egyértelműen a politikai szereplés vagy a jótékonykodás növeli a középiskolások szemében. Az első helyen George Bush végzett, 8 százalékkal, őt követi II. János Pál, akit a megkérdezettek 6 százaléka írt be, Churchill és Bill Clinton 5-5 százalékot kapott. Utánuk mindjárt a jótékonyság két ikonja, Teréz anya és Diana hercegnő következik a népszerűségi listán.

Bush 8 százalékkal lett a legnépszerűbb, de a tanulók 23 százaléka szerint ő a legellenszenvesebb XX. századi közéleti személyiség. E kategóriában egyébként Adolf Hitler vezet, akire valamivel többen (25 százalék) szavaztak, mint az amerikai elnökre. Oszama bin Laden valamivel lemaradva, 16 százalékkal a harmadik legnépszerűtlenebb személyiség lett.

A Kozso-Horthy-Havas tengely

Nehéz megítélni, hogy a középiskolások jobb- vagy baloldaliak-e. A legellenszenvesebb magyar közéleti személyiségek listáján Anettka és a nehezen felejthető Torgyán József kötelező körei után egyből Csurka István és Magyar Bálint következik - azonos pontszámmal. Kádár Jánost és Kovács Lászlót a válaszadók 3-3 százaléka tartotta a leginkább ellenszenvesnek, és azonos számú szavazatot adtak le a diákok Horn Gyulára, illetve Szálasi Ferencre is.

Egyformán népszerűtlen Havas Henrik, Horthy Miklós és Kozso, őket egyenként körülbelül háromszáznegyven személy, tehát a megkérdezettek 1-1 százaléka utasítja el, ugyanannyian, mint Kövér Lászlót, Grespik Lászlót, Kulcsár Attilát vagy Majkát. Ugyanakkor hozzá kell tenni, Havas és Horthy a szimpátialistán is előkelő helyen szerepel, a válaszolók 2-2 százaléka szerint ők a legnagyobbak.

Üdítő színfoltok

A legellenszenvesebb külföldiek élcsapatát a már említetteken kívül leginkább diktátorok (Sztálin, Szaddám Huszein) és műanyag sztárok (Britney Spears, Michael Jackson) erősítik. Üdítő színfoltja a tömeggyilkosok és bukott sztárok által uralt listának Bill Gates, aki a megkérdezett diákok 1 százaléka szerint a legellenszenvesebb, illetve Lenin vagy Michael Schumacher, akik szintén 1-1 százalékot kaptak.

Scumacher még mindig inkább népszerűnek tekinthető, hiszen a diákok 3 százaléka őt tartja a legelismertebbnek, fej-fej mellett Einsteinnel és Kofi Annannal. Némileg lemaradva, 2-2 százalékkal követi őket Bill Gates, Schwarzenegger, Hitler és Nelson Mandela, akik kétszer annyi szavazatot kaptak, mint például Madonna, Martin Luther King, Ronaldo vagy éppen Elvis Presley.

Tavaly a diktátorok arattak

Idén a magyarok között a politikusok, a külföldiek között a színészek szerepeltek a legnagyobb arányban az elismert emberek között. Tavaly valamivel aggasztóbb volt a trend, mert egy másik felmérésben a legnépszerűbb történelmi személyiségek között rendre a diktátorok bukkantak fel: első helyen Napóleon végzett, utána rögtön Hitler és Julius Caesar következett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!