Viola
-6 °C
-2 °C

Megölt egy rendőrt, majd magával végzett a tábornok

2008.04.03. 21:00
Több száz rendőr zárta körbe azt a falut, ahol egy négy gyilkossággal vádolt volt horvát tábornok húzta meg magát. Amikor a rendőrök rárontottak, az egykori magas rangú katona lelőtte egyik támadóját, majd saját maga ellen fordította fegyverét.

Egy 44 éves volt horvát tábornok holtestére bukkantak az ország északi részén fekvő Velika Veternicka falu egyik házában. Ivan Koradét, a horvát hadsereg nyugalmazott hadfiját négy gyilkosság miatt kőrözték.

Március 27-én emeltek vádat ellene egy 16 éves fiú, annak 62 éves nagyanyja és két további férfi meggyilkolása okán. Az egyik áldozat korábban a beosztottja volt. Miután Korade eltűnt, több száz rendőr kutatott utána. Amikor a rendőrök körbezárták a falut, előbb tűzharcba bocsátkozott velük, majd végzett magával.

Korade az 1991-95-ös szerb-horvát háborúban tüntette ki magát és emelkedett tábornoki rangra, a harcokban fél karját is elvesztette. 1997-ben vonult nyugállományba. Az elmúlt években azonban többször került összetűzésbe a törvénnyel, verekedésért és ittas vezetésért.

Korade ügyével kapcsolatban többen bírálták a hatóságokat, hogy eltűrték a volt tábornok erőszakosságát háborús érdemei miatt. Voltak, akik attól tartottak, hogy a fegyvert viselő szökevény akár a pénteken Horvátországba érkező George Bush amerikai elnököt is fenyegetheti, bár a horvát rendőrség és a zágrábi amerikai nagykövetség egyaránt úgy ítélte meg, hogy Bush biztonsága nincsen veszélyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!