Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hipnosuli

2000.10.19. 17:34
Egy yorkshire-i iskolában ettől a tanévtől az egyik osztályt hipnózissal segítik a tanulásban, és a kutatók szerint az év végén látványos teljesítménykülönbség lesz a hipnotizált és a normális tanmenetet követő osztály teljesítménye között. A hipnózis főleg a tanulási folyamatok gyorsítását hivatott elősegíteni, illetve a figyelemösszpontosítás mértékét, idejét növeli majd.
A hipnózis megítélése napjainkban már nagyot változott, a korábbi változat szerinti gonosz varázslókat felváltották a modern tudósok. Manapság a hipnózisnak már szerepe van a gyógyászatban is, nem csak a rémfilmekben, ahol a főgonosz így veszi rá áldozatait, hogy gyilkoljanak. Azt már ma is tudjuk, hogy a hipnózis segíthet az amnéziás betegek emlékeinek vissza hozatalában, illetve a stressz enyhítésében. Az azonban, hogy a tanulást segíti-e, még kérdéses, de brit tudósok egy csoportja szerint jövőre erre is fény derülhet.

A depresszió enyhítésére eddig is alkalmazták

Egy yorkshire-i iskolában ettől a tanévtől az egyik osztályt hipnózissal segítik a tanulásban, és a kutatók szerint az év végén látványos teljesítménykülönbség lesz a hipnotizált és a normális tanmenetet követő osztály teljesítménye között. A kísérletbe azért mernek belekezdeni, mert a hipnózist már eddig is alkalmazták a diákok között, a tanulással járó stressz és depresszió enyhítésére, sikeresen. Ha pedig sikerül a diákokat a tanulásban is segíteni, akkor akár a stressz problémáját el is felejthetik.

Az iskola diákjainak persze nem kötelező résztvenniük az órákon, minden önkéntes alapon történik. A kísérlet előtt természetesen kikérték a szülők véleményét is: csak az vesz részt benne, akinek a szülei beleegyeztek, illetve aki saját maga is szeretne. Persze elképzelhető, hogy a szülőket és a diákokat is hipnotizálták, hogy beleegyezzenek a dologba.

Szó sincs ,,fejbetöltésről"

Dr. Phil Jones szerint a dolog már régóta érik. Mint pszichológus és hipnotizőr praxisában már több kedélybeteget kezelt, minden esetben sikerrel. Szerinte a hipnózis a tanulásban is segítheti a fiatalokat. A módszer a tanulást segíti, illetve a tanulási képességet fejleszti, tehát nem a tudás ,,fejbetöltéséről" van szó, a diákoknak ezentúl is le kell ülniük a könyvek mellé. Sajnos az nem lehetséges, hogy csak beülnek az órára és ott mindent megtanítanak nekik, anélkül, hogy ez nekik bármilyen erőfeszítésükbe kerülne; pedig, valljuk be, annak idején mi is erről álmodoztunk. A terapeuta csupán a hangjával fog majd hatni a diákokra, minden más segédeszköz vagy szer nélkül.

A hipnózis főleg a tanulási folyamatok gyorsítását hivatott elősegíteni, illetve a figyelemösszpontosítás mértékét, idejét növeli majd. Segítségével a diákok mindent gyorsabban elolvasnak, és nagyobb odafigyeléssel, valamint könnyebben jegyzik meg a tanulnivalót, legalábbis ebben bíznak a tudósok. Az eredményeket pedig majd a tesztekkel, illetve dolgozatokkal fogják ellenőrizni. Mindkét osztály ugyanazt a tananyagot kapja meg, és az év végén a jegyek átlagának különbsége lesz majd hivatott demonstrálni a hatást.

A kormányzat ezzel szemben szkeptikus, nyilatkozatukban elhatárolják magukat a kísérlettől, mondván, hogy a hipnózis nem szerepel terveik között, valamint kifejtették, hogy az esetleges károkért nem vállalják a felelősséget. Ezzel szemben a kísérletnek helyet adó iskolai igazgatója derűlátó, alig várja az eredményt, ami szerinte átütő lesz. És amennyiben a végkifejlet valóban pozitív lesz, elképzelhető, hogy más iskolák is bevezetik a módszert, ami idővel az egész világon elterjedhet