József, Bánk
-6 °C
0 °C

Visszatér a kánikula

2006.08.14. 17:18
Szerdától jön ismét a nyári meleg: dél felől afrikai eredetű légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét. A forróság előreláthatólag a hétvégén lesz a legnagyobb.

Hétfőn és kedden még mindig nem árt esernyőt ragadni és vastagabb holmit húzni, de a meteorológusok szerint szerdától visszatér a nyár, augusztus huszadikán pedig mindenki leizzad. Az OMSZ jelentése szerint jelenleg Európában - a Skandináv-félszigettől az Appennini-félszigetig - ciklonális hatások alakítják alapvetően az időjárást. A gyakran megnövekvő felhőzet esőt, záport, néhol zivatart is hozhat. Felhőszakadás is előfordulhat: az eső mennyisége helyenként meghaladhatja a 20-30 mm-t.

A kontinens délnyugati vidékén, illetve a Földközi-tenger keleti medencéjében kevesebb a felhő, sokat süt a nap. Ezeken a tájakon meleg az idő, a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 28, 35 fok között változik. Nyugat- és Közép-Európa nagy részén azonban ennél jóval hűvösebb az időjárás, általában 18, 25 fok közé melegszik föl a levegő, de a tartósan felhős, csapadékos helyeken csupán 15 fok körüli maximum hőmérsékletet mérnek.

A következő 24 órában egy újabb ciklonális hullám érinti a Kárpát-medencét, ezért egyelőre még marad a változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb idő. Kedd reggelig nyugaton, északon várható több felhő az égen, és időnként záporok is kialakulnak, néhol zivatar is előfordulhat. Napközben északon, északkeleten többször, délen időnként növekszik meg a felhőzet, főként északon, északkeleten lehetnek záporok. Éjszaka helyenként párássá válik a levegő, ködfoltok is képződhetnek. Eleinte a déli, majd a nyugatira forduló szél időnként megélénkül, néhol meg is erősödhet, ezenkívül zivatarfelhők környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 21, 26 fok között várható.

A hét második felében jelentős felmelegedés várható, szerdán 29 fokos, csütörtökön már 32, pénteken 35, a hétvégén pedig ennél is forróbb lesz a napközbeni hőség. Dél, délnyugat felől ugyanis afrikai eredetű, meleg levegő árasztja el térségünket. Az metnet.hu előrejelzése szerint a várható időjárási helyzet nagyban hasonlít a 2000 augusztusi melegrekordokat hozó időszakra, szombaton délkeleten akár 38 fok is lehet. Csak csütörtökön és pénteken várható szórványosan frissítő zápor, zivatar. A meleg időszaknak várhatóan egy vasárnap érkező hidegfront vet véget, de délkeleten még akkor is 35 fok körüli csúcshőmérséklet ígérkezik.