Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Enyhül a kánikula

2006.07.10. 15:40
Még néhány napig marad a kánikula, utána záporok, zivatarok frissítik majd a levegőt. Hétvégén már 30 fok alatt marad a nappali csúcshőmérséklet. Hétfőn másodfokú hőségriasztás lépett életbe.

A hét első felében a múlt hetihez hasonló lesz az időjárás, a legalacsonyabb nappali hőmérséklet 28-32, a legalacsonyabb éjszakai pedig 15-20 fok körül alakul, mondta el az Indexnek H. Bóna Márta meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A hét közepén kicsit felfrissül az idő, 3-4 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Péntektől lényegesen megnövekszik a gomolyfelhőzet, több zápor, zivatar, helyenként viharos széllökés várható. Szombaton és vasárnap nappal 24-29, éjszaka 13-18 fok lehet a hőmérséklet. A csapadék miatt ugyan megnő a levegő páratartalma, de az alacsonyabb hőmérséklet miatt nem kell fülledt időjárásra számítanunk. A frontérzékenyeknek sem okoz majd nagyobb problémát a változás.

A Balatonnál nyaralók napozását többször megzavarhatják majd a záporok, zivatarok, ezért különös figyelmet kell fordítani a viharjelzésekre.

Másodfokú hőségriasztás, az ÁNTSZ elővigyázatosságra int

Másodfokú hőségriasztás lépett hétfőn életbe; a meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 Celsius-fokot, tájékoztatott az országos tiszti főorvos hétfőn. „A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, és elsősorban az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat” - olvasható Bujdosó László közleményében.

Panaszok esetén haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost, és azt ajánlja az időseknek, hogy a kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel. Megfelelő öltözködéssel és táplálkozással viszont csökkenthetők a rosszullétek, jegyzi meg a dokumentum.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy nagy melegben mindenkinek fokozottan figyelnie kell arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon; ez a mennyiség a kánikulában akár a többszöröse is lehet a megszokottnak. Továbbá ügyelni kell arra, hogy 11 és 15 óra között ne legyen senki huzamosabb ideig a tűző napon. Megfelelő krémekkel, szemüveggel vagy szalmakalappal pedig megelőzhetőek a napsugarak okozta károsodások. A sportolást is ajánlatos a reggeli vagy a kora esti órákra időzíteni, jelzi az országos tiszti főorvos közleménye.