Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Enyhül a kánikula

2006.07.10. 15:40
Még néhány napig marad a kánikula, utána záporok, zivatarok frissítik majd a levegőt. Hétvégén már 30 fok alatt marad a nappali csúcshőmérséklet. Hétfőn másodfokú hőségriasztás lépett életbe.

A hét első felében a múlt hetihez hasonló lesz az időjárás, a legalacsonyabb nappali hőmérséklet 28-32, a legalacsonyabb éjszakai pedig 15-20 fok körül alakul, mondta el az Indexnek H. Bóna Márta meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A hét közepén kicsit felfrissül az idő, 3-4 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Péntektől lényegesen megnövekszik a gomolyfelhőzet, több zápor, zivatar, helyenként viharos széllökés várható. Szombaton és vasárnap nappal 24-29, éjszaka 13-18 fok lehet a hőmérséklet. A csapadék miatt ugyan megnő a levegő páratartalma, de az alacsonyabb hőmérséklet miatt nem kell fülledt időjárásra számítanunk. A frontérzékenyeknek sem okoz majd nagyobb problémát a változás.

A Balatonnál nyaralók napozását többször megzavarhatják majd a záporok, zivatarok, ezért különös figyelmet kell fordítani a viharjelzésekre.

Másodfokú hőségriasztás, az ÁNTSZ elővigyázatosságra int

Másodfokú hőségriasztás lépett hétfőn életbe; a meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban a napi középhőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 Celsius-fokot, tájékoztatott az országos tiszti főorvos hétfőn. „A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot, és elsősorban az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat” - olvasható Bujdosó László közleményében.

Panaszok esetén haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost, és azt ajánlja az időseknek, hogy a kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és zuhanyozzanak naponta többször is langyos vízzel. Megfelelő öltözködéssel és táplálkozással viszont csökkenthetők a rosszullétek, jegyzi meg a dokumentum.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy nagy melegben mindenkinek fokozottan figyelnie kell arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon; ez a mennyiség a kánikulában akár a többszöröse is lehet a megszokottnak. Továbbá ügyelni kell arra, hogy 11 és 15 óra között ne legyen senki huzamosabb ideig a tűző napon. Megfelelő krémekkel, szemüveggel vagy szalmakalappal pedig megelőzhetőek a napsugarak okozta károsodások. A sportolást is ajánlatos a reggeli vagy a kora esti órákra időzíteni, jelzi az országos tiszti főorvos közleménye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!