Viola
-6 °C
0 °C

'Sarkvidéki hideg' Portugáliában

2005.11.27. 19:18
Több európai országban heves havazás, másutt a több napos esőzés nyomán árvíz kísérte a hét végét. Spanyolországban és Portugáliában sarkvidéki hidegről beszélnek a meteorológusok, Ausztria egyes részen méteres hó esett.

A németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában százezrek kényszerültek a második éjszakát is áram nélkül eltölteni a viharos téli időjárás miatt. Az RWE energiaszolgáltató szerint 25 településen negyedmillió ember volt áram nélkül, míg egy szóvivő félmillió emberről tudott. Továbbra is Steinfurt és Borken körzete a leginkább érintett.

A kórházakban, az idősotthonokban, a szükségszállásokon áramfejlesztőket állítottak munkába. Ochtrup, Emsdetten és Metelen településeken szükségszállásokat rendeztek be. A rendőrség óvott a veszélyes sétáktól. A villamos távvezetékek a hó és a jég súlyától megroppanva veszedelmesen alacsonyan lógnak, megközelítésük életveszélyes. A 31-es számú autópályát Heek és Ahaus között lezárták, mert a villamosvezeték közvetlenül a pályatest fölött himbálózott.

Olaszország: válságos árvízhelyzet

Magyarországon nem lesz nagy hó
Magyarországon különösen enyhe volt a vasárnap, az ország eyges részein 15 fokot mértek. A Következő napokban fagypont körüli hőmérséklet lesz, jelentősebb havazás nem várható. Olvasson a hazai időjárásról bővebben>>>

Egyes közép-olaszországi folyók és patakok áttörték gátjaikat több alacsonyan fekvő területen vasárnap, és a sok napi esőzés után az ország több részén riadót fújtak az árvízveszély miatt.

A Tevere például Umbriában és a Rómától északra, Lazio régióban is medréből kilépve áttörte több gátját. Olaszországot az évszakhoz képest nagy mennyiségű eső sújtja, a hőmérséklet is alacsonyabb a sok évi átlagnál. Guido Bertolaso, a polgári védelem országos parancsnoka elmondta, hogy bizonyos területeken válságos a szituáció, de egyelőre mindenütt urai a helyzetnek.

#alt#
Havazás Velencében (Fotók: EPA)

Ausztria: járhatatlan utak

Karintiában a hetven centimétert is elérte néhány helyen a péntek óta lehullott hó, ami rekordnak számít a dél-ausztriai tartományban, ahol a szűnni nem akaró havazás komoly közlekedési fennakadásokat okozott. Számtalan út járhatatlanná vált, néhány autópálya-szakaszon vasárnapra virradóra ideiglenesen leállt a forgalom, mert a hóeltakarítók nem tudtak megbirkózni a hatalmas mennyiségű hóval, illetve balesetek és a pályán keresztbefordult kamionok akadályozták meg a járművek továbbhaladását.

Villach környékéről még olyan hír is érkezett, hogy a hó vastagsága az egy métert is elérte. Az osztrák rendőrség szerint sok - főképpen kelet-európai - teherautó-vezető nem készült fel megfelelően a téli útviszonyokra, és ez is hozzájárult bizonyos útszakaszokon a közlekedési káosz kialakulásához. Stájerország és Tirol magasabban fekvő vidékein csak hólánccal közlekedhetnek a gépjárművek.

Ibéria: sarkvidéki hideg

#alt#
Hóember a spanyolországi Vitoriában

A heves havazás több falut elvágott a külvilágtól az észak-spanyolországi Palencia környékén. A hatóságok több utat lezártak, az ország északi felében 70 hágó átjárhatatlan, vagy csak hólánccal járható. Az ország 17 tartománya közül tízben rendkívüli időjárási viszonyokra figyelmeztetnek a meteorológusok, akik az évszakra nem jellemző "sarkvidéki hideget" emlegetnek. A hóhatár számos régióban 300 méterre csökkent.

A havazás Portugáliában is több országutat járhatatlanná tett. Az autósok a hatóságok szemére vetik, hogy nem figyelmeztettek megfelelően a rendkívüli időjárás közeledtére. Hétfőtől a meteorológusok ismét melegedést jeleznek az Ibériai-félszigeten.