Szilárda
0 °C
6 °C

Budapesten és keleten támad a tél

2004.01.20. 11:37
Az ország középső és keleti részén reggel óta esik a hó. A közlekedésben jelentősebb fennakadás nincs, Budapest útjai is jól járhatók. Estére mindenhol eláll a hóesés és egy nap erőgyűjtés után csütörtöktől újabb havazás várható.
Az ország középső és keleti részén reggel óta kisebb-nagyobb intenzitással havazik. Különösebb fennakadást a télies idő nem okoz, különösen a tavalyi januárral összevetve, amikor összedőlt az ország energiaellátása, települések tucatjait zárta el a hó, évszázados hidegrekord dőlt meg és jó néhány iskolában kényszerszünetet kellett elrendelni.

Újabb hó csütörtökön és pénteken
Szerdán némi enyhülés várható, a nappali hőmérséklet meghaladja a nulla fokot - írja az időjárás.hu weboldal. Csütörtökön és pénteken újabb havazásra, fagypont alatti hőmérsékletre számíthatunk. Az éjszakai lehűlés csütörtökön lesz a legerősebb.

Borsod, Szabolcs

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2-6 centiméter friss hó esett az elmúlt órákban. Az előrejelzések szerint még néhány centiméter eshet, a szél nem valószínű, hogy feltámad. A megyei közútkezelő ügyeletese az Index kérdésére elmondta: tizenöt-húsz munkagéppel vannak kint az utakon. A legtöbb hó Aggtelek környékén esett. A főutak sónedvesek, latyakosak, a mellékutak letaposott hótól síkosak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a borsodihoz hasonló a helyzet. Néhány centiméter hó, enyhe északi szél, folyamatosan az utakon dolgozó munkagépek. A 4-es úton Tiszabezdédnél - tudta meg az Index a megyei közútkezelő ügyeletesétől - egy Suzuki Mercedesszel ütközött frontálisan. A karambolban két ember életét vesztette. Az ügyeletes tájékoztatása szerint az út nem csúszott.

Enyhébb tél

Hatvanhat géppel tisztítja a Budapest útjait a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalat. A pesti oldalon a mellékutakat, Budán a főútvonalakat takarítják. A közlekedés folyamatos, Pesten a burkolat még a mellékutakon is csak vizes. Ha eláll a havazás, akkor a budai oldalon is megkezdik a mellékútvonalak síkosság-mentesítését.

A téli munkákra eddig mintegy százmillió forintot fordított a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt., szemben a tavaly télen összesen elköltött 1,98 milliárd forinttal. A 2002 utolsó három hónapjában ilyen célra mintegy félmilliárd forintot adtak ki, amelynek alig húsz százaléka is elegendő volt 2003 utolsó három hónapjában az eddig enyhe télnek köszönhetően - mondta a Napi Gazdaságnak Szegedi Péter, az FKF sajtószóvivője.