György
14 °C
24 °C

Tél tábornok hazaküldi az időjósokat

2004.03.05. 08:14
A csütörtöki meteorológiai előrejelzések szerint pénteken délelőtt több órás napsütésre számíthatunk és csak keleten várható felhősödés. Ehhez képest Budapesten már hajnalban szállingózni kezdett a hó, két órával később pedig erősen havazott. Estére várhatóan eláll a havazás, közölte az időjós.
Várhatóan az esti órákra eláll a havazás, amely elsősorban a fővárosban és környékén intenzív - közölte a meteorológia pénteken az MTI-vel. "Mintegy 4-8 centis hó várható Budapesten és környékén az esti órákig" - mondta Véber István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese. Havazás komolyabb problémákat csak a főváros, illetve annak környékén okoz.

Zsebpénz! - Hómunkásokat keresnek
Kézi hómunkásokat vesz fel délutáni műszakra - 14 órától 22 óráig - az időjárásra való tekintettel a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. A nyolc órai munkavégzésért 2 400 nettó bért fizet a cég. A munkavégzésre az úttisztítási csoportoknál lehet jelentkezni a cég honlapján. lévő címeken.
Az OMSZ pénteki jelentése szerint a Kelet-európai-síkság fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására többnyire erősen felhős az ég és többfelé fordul elő havazás, hózápor. A hőmérséklet ezért nagy területen délutánra sem emelkedik fagypont fölé.

Pénteken az OMSZ szerint sok napsütésre számíthatunk az említett anticiklon miatt. Keleten, északkeleten többször megnövekszik a felhőzet, és néhol egy-egy hózápor is kialakulhat. Másutt többnyire derült, száraz idő várható. Az élénk északi szelet többfelé erős, pénteken északkeleten helyenként viharos széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -8 fok között, de a hóval borított, szélvédett területeken -10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között valószínű.

A következő napokban eleinte északkelet felől beáramló száraz, hideg levegő alakítja időjárásunkat, erős éjszakai lehűlésre, sokfelé napközben is fagyos időre számíthatunk. Vasárnaptól fokozatosan enyhül a hideg, viszont havazás, délen havas esőre várható.

Melegebb tájakon

A Földközi-tenger keleti medencéjében szintén egy ciklon található, ezért a Balkán-félszigeten túlnyomóan borult az ég, és többfelé esik az eső. A csúcshőmérséklet azon a vidéken általában 4 és 9 fok között alakul.

Egy gyengülő ciklon okoz a Brit-szigeteken és Franciaország északi részén is felhős, helyenként esős időt. A Skandináv-félszigettől a Német-lengyelalföldön keresztül egészen Európa délnyugati részéig ugyanakkor egy anticiklon húzódik. Hatására ott változóan felhős az ég, néhol hózápor is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kontinens nyugati területein általában 6 és 12 fok között alakul, de az Ibériai-félszigeten 12, 17 fokot is mérnek.

Fennakadásokat okoz a hó a fővárosban
A Fővárosi Közterület Fenntartó Részvénytársaság a nappali műszakban 51 téli célgéppel kezdte meg a hóeltakarítást és síkosságmentesítést a fő- és tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon és azok járdáin, valamint a lakosság köz- és egészségügyi ellátását biztosító intézményekhez vezető mellékutakon - jelenti a HavariaPress. A fővárosban elsősorban a budai oldalon jelentősen lelassult a forgalom. A részvénytársaság szerint jelenleg Budapest főútvonal hálózata jól járható. Az Rt. ezenkívül kéri a magánház tulajdonosokat, illetve a házkezelőségeket, hogy az ingatlanjaikhoz tarozó járdákat síkosságmentesítsék és tisztítsák meg a hótól a gyalogos balesetek elkerülése ellen.

Az M1-esen Bicske és Tatabánya között, az M3-as autópályán Budapest és Mezőkövesd között, az M5 autópályán a főváros és Kiskunfélegyháza között, az M7-esen Martonvásár és Székesfehérvár között, valamint az M0-ás autóúton havazik vagy szállingózik a hó, vizes, nedves a burkolat - tájékoztatta az Útinform az MTI-t.

Váltakozva esik vagy szállingózik a hó a Mátrában, a Jászságban, Szolnok, Kecskemét és Kiskunhalas környékén, Csongrád és Békés megye nagy részén, valamint Vásárosnamény térségében.