Emőke
-4 °C
9 °C

Fagyokkal köszönt be a tavasz

2004.02.27. 14:37
Közlekedési káoszt okozott Belgiumban és Franciaországban a havazás, Németországban és Ausztriában ugyanakkor nem okozott gondot a télire fordult időjárás. A jövő héten beköszöntő tavasz ellenére egyelőre hazánkban is marad a télies időjárás, vasárnapig sok csapadékkal. Németh Lajos prognózisa szerint március közepéig kell várnunk a tavaszra.
Vasárnap délutánig csapadékos időjárást prognosztizál Németh Lajos meteorológus. A keleti, északkeleti országrészben inkább hó, a többi helyen jellemzően eső esik majd.

Szerdáig napról-napra hidegebb lesz

A hétvégén országszerte alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, vasárnap a Nyugat-Dunántúlon hófúvás is előfordulhat. Németh Lajos előrejelzése szerint a hétvége után nem lesz csapadékos az időjárás, viszont a hét közepéig egyre hidegebbre fordul az idő. Szerdán lehetnek olyan helyek, ahol mínusz tíz fok alá csökken a hőmérséklet. Németh Lajos szerint a mostani időjárás inkább a február eleji átlagnak felel meg, amikor viszont országszerte tavaszias idő volt tapasztalható. A prognózis alapján március közepéig marad télies az időjárás.

Közlekedési káosz Franciaországban és Belgiumban

Hatalmas közlekedési fennakadásokat okozott pénteken Belgiumban a hirtelen kezdődött havazás: átmenetileg megbénult a Brüsszelt körülvevő autópálya forgalma, és - teljesen szokatlan módon - reggel 7 óra körül a metró kivételével le kellett állítani a brüsszeli tömegközlekedést is - adta hírül az MTI.

Közlekedési káoszt eredményezett a leesett nagy mennyiségű hó pénteken Franciaországban is. A nyugat-franciaországi Bretagne-ban és Normandiában, ahol helyenként 35-40 centiméter hó hullott, pénteken reggel több száz jármű rekedt a csúszós utakon. Négy megyében, valamint a Spanyolországba vezető A63-as autópálya határátkelőjénél megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók közlekedését. Több ezer francia gyermeknek iskolaszünetet hozott a vastag fehér hótakaró, amely miatt teljesen leállt az autóbusz-forgalom.

Németországban és Ausztriában nincsenek fennakadások

Németország számos részére szintén visszatért a tél. Bajorország déli részén a sűrű hóesés miatt nehéz téli útviszonyokkal kell számolni. A meteorológiai szolgálatok havasesőt jósoltak a nappali órákra Észak-Rajna-Vesztfália, illetve estére a Saar-vidék és a Rajna-vidék-Pfalz területére. Délutánra a bajor Alpokban is megindul a havazás.

Bár a tél újabb rohama aggodalmat okozott Felső-Ausztriában, az osztrák tartományban - mint a rendőrség közölte - elmaradt a várt közlekedési káosz. Mindössze két kisebb, iskolabuszos baleset történt, de a gyerekeknek egyik helyen sem történt az ijedségen kívül más baja. Az egyik helyszínen, Mattighofennél az iskolabusszal ütközött személygépkocsi vezetőjét szemsérüléssel vitték kórházba. Felső-Ausztria tartományi főnökének helyettese elmondta, hogy idén eddig 43 ezer tonna sót kellett a tartomány síkos útjaira szórni, 20 százalékkal többet mint az előző évben.

Eltűnt 370 rénszarvas

Eltűnt mintegy 370 rénszarvas pénteken az oroszországi Csukcs-félszigeten tomboló szokatlanul kemény hóviharban. Félő, hogy az ítéletidő megtizedelte egy helyi mezőgazdasági vállalat 4 ezer állatot számláló csordáját a Bering-szoros környékének tengerparti részén. Egy illetékes szerint sok szarvas a viharban eltévedt, több közülük a meredek sziklaszirtről a tengerbe zuhant, legalábbis a helybeliek láttak hullámokkal reménytelenül viaskodó állatoka. Valószínűleg vízbe fulladtsok szarvas. Az állatok egy része elérhette a biztonságosnak mondható dombokat. Tenyésztőik összeterelésükre terepjárókkal indultak el, és légi járművek bevetését is tervezik az eltévedt szarvasok felkutatására.