Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Iliescu az európai szintű illemhelyiségekért

2001.04.20. 16:39
A Duna környéki városok vezetőinek találkozóján Ion Iliescu román államfő a mellékhelyiségek tisztaságának szükségességéről beszélt. A román államfő a térség munkanélküliségének megoldását a turizmus fellendítésében látja, ám tervei megvalósulásához a mellékhelyiségek színvonalának emelése szükséges. Ugyanebben a beszédében a schengeni övezet államait azzal vádolta, hogy vízumkötelezettséggel gátolják alapvető emberi jogukban, a szabad mozgásban a román állampolgárokat.

Ion Iliescu román államfő
A Duna-menti városok képviselőivel találkozott csütörtökön Ion Iliescu román államfő Giurgiu városában, ahol a térség gazdasági-fejlődési stratégiájáról tárgyaltak. A román államfő a térség munkanélküliségének megoldására a falusi turizmus fejlesztését ajánlotta. A turisták a azonban megfelelő színvonalú higiéniára és kényelemre vágynak, ami nem igazán jellemző a Duna-menti városokra.

Megcsap a bűz az illemhelyen

A román államfő megállapította, hogy az illemhelyiségek tisztaságának tekintetében rosszul állunk: "Bemegy az ember egy illemhelyre, és megcsapja a bűz". Az egybegyűlteknek az európai tisztasági modellt ajánlotta: "Mikor Európában egy mellékhelyiségbe belép az ember, mély benyomást tesz rá a tisztaság. Nálunk nem nehéz felfedezni egy illemhelyet, a bűz jó helyre vezet". A román államfő szerint a nyilvános mellékhelyiségek tisztaságának kérdése egyszerűen általános nevelési kérdés, nem több.

Az európaiak jogsértők

Ugyanebben a beszédében a román államfő a schengeni övezet államait a volt Szovjetunióhoz hasonlítva antidemokratikusnak nevezte, mert Románia polgárait vízumkötelezettséggel akadályozzák alapvető emberi joguk gyakorlásában, a szabad utazásban. Az államfő ugyanakkor elismerte azt is, hogy az európai országok az olcsó romániai munkaerő áramlásától is tartanak.