Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tízezer gyermeket 'mérgeztek' meg Indiában

2001.11.13. 12:40
Mintegy tízezer gyermek megbetegedett, és egy kislány meg is halt az indiai Asszám szövetségi államban, miután a vakság megelőzésére irányuló, ENSZ-támogatású orvosi akció keretében helyi orvosok valószínűleg túladagolták a kezelt gyerekeknek adott A-vitaminos gyógyszert.
A rendőrség szerint a gyógyszerek fertőzöttek voltak, míg az állam egészségügyi hatóságának vezetője cáfolta, hogy lejárt szavatosságú oldatokat használtak volna, és úgy vélte, orvosi műhiba: gyógyszer-túladagolás történt.

Az ENSZ sem talált magyarázatot a történtekre

Mintegy 300 ezer gyermeknek osztottak szét vakság elleni vitaminos oldatot a vasárnapi betegségmegelőzési kampány során - erősítette meg Újdelhiben az ENSZ Gyermekvédelmi Alapjának, az UNICEF egyik tisztviselője, aki szintén nem tudott magyarázatot találni a balesetre.

A kezelés másnapján gyerekek százait szállították kórházba ugyanazokkal a tünetekkel: láz, hányás és hasi fájdalmak. Egy kétéves kislány magas láz következtében a szilcsari kórházban elhunyt. Jelenleg körülbelül tízezer, egy és hat év közötti gyermeket ápolnak, a helyi hatóságok orvosi táborokat állítottak fel a gyér népességű területeken, hogy helyszíni kezeléssel segítsenek a rászorulókon.