Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A miniszterelnököt leterítette a láz

2007.02.22. 10:15
Gyurcsány Ferenc lemondta minden csütörtöki programját influenzája miatt. A járvány a déli megyékben már levonulóban, az ország többi részén azonban még növekszik a megbetegedések száma.

Az Index információi szerint lázas és köhög Gyurcsány Ferenc. A Kormányszóvivõi Iroda csütörtökön kora délelõtt jelentette be, hogy a miniszterelnök lemondja egész napi tervezett programjait. Gyurcsány influenzája miatt az Economist Conferences által szervezett üzleti kerekasztal-beszélgetésen például Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterre hárul a feladat, hogy helyettesítse a kormányfõt.

Megjött az A vírus is

Az influenzajárvány kitörésérõl február közepén számoltak be a hatóságok, ekkor a lakosság 0.5 százaléka, 50 ezer ember fordult egy hét alatt panaszaival orvoshoz. Elsõként Csongrád megyében rendeltek el számos egészségügyi intézményben látogatási tilalmat az ott lévõk védelme érdekében. Az elmúlt napokban azonban már kevesebb megbetegedést regisztráltak a csongrádi térségben, így Szegeden alátogatási korlátozásokat néhány kórházban fel is oldják. Nagyobb hullám jelentkezett viszont Bács-Kiskun megyében. Ugrásszerûen nõtt az új betegek száma Kalocsa és Baja térségében.

A 6. héten mutatták ki elõször egy észak-magyarországi betegnél az influenza A vírusát, és ez hamarosan a dél-alföldi régióban és Budapesten is megtörtént.

Kicsit kevesebb, mint 50 ezer

Mostanra egy mérsékelt intenzitású, de az ország egész területét érintõ járvány alakult ki a szakemberek szerint. Az utóbbi napokban a megbetegedések száma csak a nyugat-dunántúli régióban haladta meg a 6. héten regisztrált értéket, országosan 20 százalékkal kevesebben fordultak orvoshoz infleunzaszerû panaszokkal a 7. héten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!