Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Terjed az influenza

2007.02.05. 08:38
Újabb megyékben jelent meg a hétvégén az influenza A-vírusa, írja a Népszabadság.

A Népszabadság szerint öt megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Zala - találtak influenza A-vírust. (Az MTI pénteki híre szerint négy megyében izolálták a vírust, Vason kívül Baranyában, Csongrádban és Hajdú-Biharban.)

A betegek negyven százaléka 15 évnél fiatalabb, húsz százalékuk fiatal felnőtt. Járvány még nincs, a szakemberek szerint még mindig érdemes oltást kérni a háziorvostól. (Vizitdíjat február 16-ától kell fizetni.) Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tavaly novemberben másfél millió adagot osztott szét a háziorvosi körzeteknek a védőoltásból, emlékeztet a Népszabadság.

A 60 éven felülieknek, a három évnél fiatalabbaknak, a rosszindulatú daganatos betegeknek, a szociális otthonokban élőknek, a tartós szalicilátkezelésben részesülő kamaszoknak és az egészségügyi dolgozóknak nem kellett fizetniük a vakcinákért.

A madárinfluenza is jelen van Magyarországon; aki már kapott védőoltást, annak szervezetében a vírus nem tud szaporodni, és új törzs sem fejlődhet ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!