Vencel
13 °C
23 °C

Két óriásbomba öt méterre egymástól

2008.05.15. 09:48
Két nap alatt két nagy légibombát találtak egy dél-budai építkezésen, Budapesten. A csütörtöki bomba kétszer akkora volt mint a szerdai, a rendőrségnek két kilométer átmérőjű körben kellett lezárni a közvetlenül veszélyeztetett területeket, a főváros déli része megbénult.
Fontosabb részletek
  • Egytonnás amerikai légibombát találtak csütörtökön délelőtt egy dél-budai építkezésen, az Infoparkban.
  • A bomba miatt körülbelül egy kilométeres sugarú (azaz két kilométer átmérőjű, 3,14 négyzetkilométer területű) körben kellett a veszélyeztetett területeket kiüríteni és lezárni.
  • A hidak és utak lezárása miatt komoly közlekedési káosz alakult ki a főváros déli részén.
  • A bombát a tűzszerészek hatástalanították, majd elszállították.

Újabb, ezúttal a szerdainál jóval nagyobb, egytonnás légibombát találtak Budapesten, a XI. kerületi Infopark E épületénél folyó építkezésnél, körülbelül 300 méterre a Lágymányosi híd budai hídfőjétől. A tűzszerészek 13 óra 40 perckor befejezték a hatástalanítást: a bomba két gyújtószerkezetének kiszerelése körülbelül egy órán át tartott, tudtuk meg Hajdú Gábor mérnök-ezredestől, a honvédségi tűzszerészek parancsnokától. "Elég nehéz munka, komoly kihívás volt" - mondta a parancsnok.

A bombatestet felrakták egy szállítókocsira, majd egy honvédség telephelyére szállították. Ez után a rendőrség is feloldotta a környék lezárását. A gyújtószerkezeteket a helyszínen robbantják fel ezután, ami csak egy kisebb detonáció lesz, mondta Hajdú Gábor. A környék rendje helyreállt, így például a Lágymányosi hídon megnyitották délután.

A rendőrség fél egy-egy között végzett a közvetlenül veszélyeztetett (több olvasónk jelzése szerint az evakuálás nem volt száz százalékos) területek biztosításával és a lezárásokkal, a tűzszerészek csak ezután láthattak hozzá a bomba hatástalanításához. A forgalom leállt a vasúti összekötő hídon és a Lágymányosi hídon, a rendőrök lezárva tartották a környék fő közlekedési útvonalait, többek között a Soroksári utat, a Szerémi utat, a Pázmány Péter rakpartot, a Bogdánfy utcát, és az Október huszonharmadika utcát, valamint több kisebb utcát is. Az egyetemi blokkot - többek között a Műegyetem (BME) informatikai épületét, az ELTE északi és déli tömbjét - és az infoparki épületeket kiürítették és lezárták. Kiürítették a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, a Dunán a hajóforgalmat is leállították.

Az MTI képei a helyszínről

A környéken hatalmas káosz alakult ki, a közlekedés és általában az élet megbénult. A főváros déli részének bénultságát csak fokozta, hogy három autó karambolozott fél egy előtt nem sokkal, az Erzsébet hídon, a hat sávjából négyen egyáltalán nem lehet közlekedni.

A BKV fél tizenkettő után pár perccel kezdte meg a járatok terelését és pótlásának szervezését a térségben. A lezárás alatt a Csepeli HÉV helyett a teljes útvonalon buszokat indítottak, a 103-as a Petőfi-hídon át járt Kelenföld és Népliget között (a kerülő miatt a szokottnál ritkábban közlekedve). A Volánbusz járatai, amelyek az Október huszonharmadika utcán, illetve a Lágymányosi hídon keresztül közelítik meg a népligeti végállomást, kerülőúton járnak, késéssel közlekedtek.


A vasúti összekötő hidat 11 óra 50 perckor zárták le a vasúti forgalom elől. A lezárás miatt a Győr és Pécs irányából érkező InterCity és gyorsvonatok csak Budapest-Kelenföld állomásig jutottak. A Keleti pályaudvarról induló 12.30-as pécsi InterCity és a későbbi vonatok Budapest-Kelenföldtől Pécs és Győr-Bécs irányába késéssel közlekedtek.

Rég láttak ekkora óriásbombát

A tűzszerészek utoljára a kilencvenes években, a tervezett világkiállítás helyszínén találtak három hasonlóan nagy bombát. A II. világháborús szerkezet ledobásával annak idején nagy valószínűséggel a déli összekötő vasúti hidat akarták a bombázók lerombolni (további archív képek: itt és itt, meg itt).

Képek olvasóinktól

A hatalmas bombát földi célpontok ellen tervezték. A bombatest 177,8 centiméter hosszú, 59,2 centiméter széles, és két gyújtószerkezettel látták el: az orr- és fenékrészen. Ha felrobbannna, a lökéshullám két kilométer átmérőjű körben okozna károkat, a közvetlen közelében lévő épületeket lerombolná, a távolabbiak ablakait a légnyomás-különbség betörné.

"A zárásokban mindenki részt vesz, aki él és mozog"

Egy olvasónk ("H") dél körüli közlekedési helyzetjelentése a pesti oldalról: a Soroksári út mindkét irányban kaotikus, nagyon lassú a haladás, a Haller és Vágóhíd utca a Soroksári út felé szintén és a Petőfi hídon is erőteljes a forgalom. A Csepeli HÉV nem közlekedik helyette a Boráros térről, a 23-as megállójából pótlóbuszok viszik az utasokat. A 2-es és 24-es villamosok járnak, a Boráros térről induló buszok is, de a Soroksári úti dugók miatt lassan haladnak.

"H" szerint a hírekkel ellentétben a Soroksári út nincs zárva, viszont a Pázmány Péter sétány, a Zöld Pardon melletti lehajtó kereszteződése igen, a Lechner Ödön fasor is csak Boráros tér - Haller utca szakaszon járható, többi része zárva. A Máriássy utca is le van zárva a Soroksári út felől, csakúgy mint a Laczkovich utca MüPa felőli része. A gyalogosok elől lezárták a Soroksári út MüPa felöli oldalát a Nemzeti Színháztól kezdve. "A zárásokban mindenki részt vesz, aki él és mozog: rendőrség, rendőrség készenléti szolgálat, kerületi polgárőrségek, MüPa és NeSz biztonsági szolgálat" - írta olvasónk levelében.

Az infoparki építkezések helyszínein már több második világháborús bombát is találtak. Szerdán egy feleekkora tömegű, 500 kilogrammos légibombát kellett a tűzszerészeknek hatástalanítani ugyanezen az építkezésen. Az Infopark és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi épületeit szerdán is lezárták és kiürítették.

A két bomba egymástól körülbelül öt méterre volt. Hajdú Gábor ezredestől úgy tudjuk, hogy azért nem vették észre szerdán a jóval nagyobb második bombát, mert az egész terület annyira szennyezett különféle fémekkel, hogy a detektorok folyamatos jelzést adnak mindenütt, így gyakorlatilag használhatatlanok. "Annyit lehet tenni, hogy a munkások nagyon óvatosak, és folyamatosan figyelnek a földben lévő tárgyakra, és értesítenek minket, ha találnak valami veszélyeset" - tette hozzá a tűzszerész parancsnok, aki szerint nem kizárt, hogy hamarosan újabb bombához kell majd kivonulniuk.

A XI. kerületben talált bomba az érettségit is megzavarta csütörtökön. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint két iskolaigazgató jelezte, hogy nem érkezett meg időben néhány vizsgázó a közlekedési káosz miatt.

Ha a diákok valóban lekésték az írásbelit, a vizsgaszabályzat szerint az igazgató pótló vizsgát engedélyezhet számukra - áll a közleményben. Az OH emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok értelmében az írásbelit ki lehet váltani a szóbelivel. Ez esetben a vizsgázónak két vizsgatételt kell húznia és kifejtenie a szóbeli vizsgán. Így ők is sikeresen teljesíthetik az érettségit ebből a vizsgatárgyból - közölte az OH.