Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két óriásbomba öt méterre egymástól

2008.05.15. 09:48
Két nap alatt két nagy légibombát találtak egy dél-budai építkezésen, Budapesten. A csütörtöki bomba kétszer akkora volt mint a szerdai, a rendőrségnek két kilométer átmérőjű körben kellett lezárni a közvetlenül veszélyeztetett területeket, a főváros déli része megbénult.
Fontosabb részletek
  • Egytonnás amerikai légibombát találtak csütörtökön délelőtt egy dél-budai építkezésen, az Infoparkban.
  • A bomba miatt körülbelül egy kilométeres sugarú (azaz két kilométer átmérőjű, 3,14 négyzetkilométer területű) körben kellett a veszélyeztetett területeket kiüríteni és lezárni.
  • A hidak és utak lezárása miatt komoly közlekedési káosz alakult ki a főváros déli részén.
  • A bombát a tűzszerészek hatástalanították, majd elszállították.

Újabb, ezúttal a szerdainál jóval nagyobb, egytonnás légibombát találtak Budapesten, a XI. kerületi Infopark E épületénél folyó építkezésnél, körülbelül 300 méterre a Lágymányosi híd budai hídfőjétől. A tűzszerészek 13 óra 40 perckor befejezték a hatástalanítást: a bomba két gyújtószerkezetének kiszerelése körülbelül egy órán át tartott, tudtuk meg Hajdú Gábor mérnök-ezredestől, a honvédségi tűzszerészek parancsnokától. "Elég nehéz munka, komoly kihívás volt" - mondta a parancsnok.

A bombatestet felrakták egy szállítókocsira, majd egy honvédség telephelyére szállították. Ez után a rendőrség is feloldotta a környék lezárását. A gyújtószerkezeteket a helyszínen robbantják fel ezután, ami csak egy kisebb detonáció lesz, mondta Hajdú Gábor. A környék rendje helyreállt, így például a Lágymányosi hídon megnyitották délután.

A rendőrség fél egy-egy között végzett a közvetlenül veszélyeztetett (több olvasónk jelzése szerint az evakuálás nem volt száz százalékos) területek biztosításával és a lezárásokkal, a tűzszerészek csak ezután láthattak hozzá a bomba hatástalanításához. A forgalom leállt a vasúti összekötő hídon és a Lágymányosi hídon, a rendőrök lezárva tartották a környék fő közlekedési útvonalait, többek között a Soroksári utat, a Szerémi utat, a Pázmány Péter rakpartot, a Bogdánfy utcát, és az Október huszonharmadika utcát, valamint több kisebb utcát is. Az egyetemi blokkot - többek között a Műegyetem (BME) informatikai épületét, az ELTE északi és déli tömbjét - és az infoparki épületeket kiürítették és lezárták. Kiürítették a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, a Dunán a hajóforgalmat is leállították.

Az MTI képei a helyszínről

A környéken hatalmas káosz alakult ki, a közlekedés és általában az élet megbénult. A főváros déli részének bénultságát csak fokozta, hogy három autó karambolozott fél egy előtt nem sokkal, az Erzsébet hídon, a hat sávjából négyen egyáltalán nem lehet közlekedni.

A BKV fél tizenkettő után pár perccel kezdte meg a járatok terelését és pótlásának szervezését a térségben. A lezárás alatt a Csepeli HÉV helyett a teljes útvonalon buszokat indítottak, a 103-as a Petőfi-hídon át járt Kelenföld és Népliget között (a kerülő miatt a szokottnál ritkábban közlekedve). A Volánbusz járatai, amelyek az Október huszonharmadika utcán, illetve a Lágymányosi hídon keresztül közelítik meg a népligeti végállomást, kerülőúton járnak, késéssel közlekedtek.


A vasúti összekötő hidat 11 óra 50 perckor zárták le a vasúti forgalom elől. A lezárás miatt a Győr és Pécs irányából érkező InterCity és gyorsvonatok csak Budapest-Kelenföld állomásig jutottak. A Keleti pályaudvarról induló 12.30-as pécsi InterCity és a későbbi vonatok Budapest-Kelenföldtől Pécs és Győr-Bécs irányába késéssel közlekedtek.

Rég láttak ekkora óriásbombát

A tűzszerészek utoljára a kilencvenes években, a tervezett világkiállítás helyszínén találtak három hasonlóan nagy bombát. A II. világháborús szerkezet ledobásával annak idején nagy valószínűséggel a déli összekötő vasúti hidat akarták a bombázók lerombolni (további archív képek: itt és itt, meg itt).

Képek olvasóinktól

A hatalmas bombát földi célpontok ellen tervezték. A bombatest 177,8 centiméter hosszú, 59,2 centiméter széles, és két gyújtószerkezettel látták el: az orr- és fenékrészen. Ha felrobbannna, a lökéshullám két kilométer átmérőjű körben okozna károkat, a közvetlen közelében lévő épületeket lerombolná, a távolabbiak ablakait a légnyomás-különbség betörné.

"A zárásokban mindenki részt vesz, aki él és mozog"

Egy olvasónk ("H") dél körüli közlekedési helyzetjelentése a pesti oldalról: a Soroksári út mindkét irányban kaotikus, nagyon lassú a haladás, a Haller és Vágóhíd utca a Soroksári út felé szintén és a Petőfi hídon is erőteljes a forgalom. A Csepeli HÉV nem közlekedik helyette a Boráros térről, a 23-as megállójából pótlóbuszok viszik az utasokat. A 2-es és 24-es villamosok járnak, a Boráros térről induló buszok is, de a Soroksári úti dugók miatt lassan haladnak.

"H" szerint a hírekkel ellentétben a Soroksári út nincs zárva, viszont a Pázmány Péter sétány, a Zöld Pardon melletti lehajtó kereszteződése igen, a Lechner Ödön fasor is csak Boráros tér - Haller utca szakaszon járható, többi része zárva. A Máriássy utca is le van zárva a Soroksári út felől, csakúgy mint a Laczkovich utca MüPa felőli része. A gyalogosok elől lezárták a Soroksári út MüPa felöli oldalát a Nemzeti Színháztól kezdve. "A zárásokban mindenki részt vesz, aki él és mozog: rendőrség, rendőrség készenléti szolgálat, kerületi polgárőrségek, MüPa és NeSz biztonsági szolgálat" - írta olvasónk levelében.

Az infoparki építkezések helyszínein már több második világháborús bombát is találtak. Szerdán egy feleekkora tömegű, 500 kilogrammos légibombát kellett a tűzszerészeknek hatástalanítani ugyanezen az építkezésen. Az Infopark és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi épületeit szerdán is lezárták és kiürítették.

A két bomba egymástól körülbelül öt méterre volt. Hajdú Gábor ezredestől úgy tudjuk, hogy azért nem vették észre szerdán a jóval nagyobb második bombát, mert az egész terület annyira szennyezett különféle fémekkel, hogy a detektorok folyamatos jelzést adnak mindenütt, így gyakorlatilag használhatatlanok. "Annyit lehet tenni, hogy a munkások nagyon óvatosak, és folyamatosan figyelnek a földben lévő tárgyakra, és értesítenek minket, ha találnak valami veszélyeset" - tette hozzá a tűzszerész parancsnok, aki szerint nem kizárt, hogy hamarosan újabb bombához kell majd kivonulniuk.

A XI. kerületben talált bomba az érettségit is megzavarta csütörtökön. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint két iskolaigazgató jelezte, hogy nem érkezett meg időben néhány vizsgázó a közlekedési káosz miatt.

Ha a diákok valóban lekésték az írásbelit, a vizsgaszabályzat szerint az igazgató pótló vizsgát engedélyezhet számukra - áll a közleményben. Az OH emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok értelmében az írásbelit ki lehet váltani a szóbelivel. Ez esetben a vizsgázónak két vizsgatételt kell húznia és kifejtenie a szóbeli vizsgán. Így ők is sikeresen teljesíthetik az érettségit ebből a vizsgatárgyból - közölte az OH.