Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Elnyomás alatt demokratizálódik az iszlám

2004.09.16. 14:17
Kínában a vallásszabadság a muszlimok számára csak a mecsetek falai közt adott. A kommunista hatalom nem csak a szekularizált társadalomtól, hanem az egész iszlám viágtól is igyekszik elszigetelni muszlim polgárait; ennek köszönhető, hogy a kínai iszlám fejlődése alternatív utakat járhat be - így jelenhettek meg a női imámok és a csak nők által látogatható mecsetek.
A kínai Ningcsia tartomány a távol-keleti ország iszlám híveinek központja; itt székel Hong Jang is, egymillió muszlim hívő vezetője. Hong szerint a kínai alkotmány biztosítja ugyan a vallásszabadságot, de csak bizonyos keretek közt - bár a muszlimok számára az iszlám terjesztése vallási kötelesség, azt mégis csak a mecsetek falai közt tehetik meg. A vezető szerint a hívők nem is szeretnék átlépni a hatalom szabta határokat, ugyanis az az egész társadalomra kiterjedő konfliktusokhoz és instabilitáshoz vezethetne.

Beépítés a rendszerbe

A kínai állam gyanakvással fogadja azokat, akik számára a vallás magasabb értéket képvisel az életükben, mint maga az állam. A hatalom stratégiája ezért abban áll, hogy a vallási vezetőket igyekszik beemelni a kommunista hieararchia-rendszerbe.

Hong Jang például kormányzati tanácsadó, így folyamatosan az ateista hatalom és a vallása értékrendje közt kell lavíroznia. Ő amellett, hogy szíve szerint csak a vallásnak szentelné magát úgy véli, hogy ha a híd szerepét tölti be a kormány és a vallásos emberek között, akkor elvben mindenki jól jár.

Feszültség a hatalom és a muszlimok közt

A vallásos rítusok csak az 1980-as években éledhettek újjá, a durva kommunista elnyomás évtizedei után - egészen addig tiltott volt minden vallási tevékenység. Ma viszont az iszlám gyakorlatilag az újjászületését éli át Kínában, amit a hatalom nem is néz jó szemmel. Korábban egyébként a központi elnyomás ellen zavargások is törtek ki a Ningcsia tartományban, ezért a kommunista elit óvatosan kezeli a térséget.

A tartomány muszlimjai igyekeznek kitolni hitük határait, aminek igen egyedi eredményei születnek. Csin Mej Hva több társával áll a változások középpontjában, ő a Korán útmutatásaira tanítja nőtársait. A negyven éves családanya egyike a maroknyi kínai női imámoknak.

A női iszlám

"Úgy éreztem nem lehetek igaz muszlim, ha nem értem az iszlámot. Vágytam a tudásra, ezért elmentem az imámhoz, és megkértem, hadd tanuljak a mecsetben" - mondja Csin Mej Hva. Az asszonynak eleinte nehéz volt a férfiak közt tanulnia, de később támogatást kapott más imámoktól is, így könnyebbé vált folytatnia a tanulmányait.

Míg Csin Mej Hva egy olyan csak nők által látogatható mecsetet vezet, amely szorosan kötődik egy férfi mecsethez, addig több teljesen független női mecset is működik a tartományban. "Ezek olyan helyek, amiket nők vezetnek és nők látogatnak, miközben nem felügyelik őket férfi vallási vezetők" - mondja Maria Jaschok az Oxfordról.

Az iszlámban egyébként komoly hagyományai vannak a női bírák tisztjének, és jóllehet az nem Kínában alakult ki, most mégis ott éledhet újjá.

Peking örül a kínai muszlimok elszigeteltségének

Peking komoly kontrollja elzárta a kínai muszlimokat az iszlám világ trendjeitől, így alakulhatott ki ez az abszolút egyedi női vonal Kínában. A kommunista Kínának a jövőben is érdekében áll, hogy elszigetelje muszlim állampolgárait az iszlám világtól, ennek köszönhetően valószínűleg a közel jövőben tovább fejlődhet, alakulhat a kínai iszlám.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?