Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tovább pusztít az Ivan hurrikán

2004.09.09. 06:11
Eddig húsz ember vesztette életét a karib-tengeri Grenadán az Ivan nevű hurrikán pusztításában - közölték a helyi hatóságok. A szélvihar más szigeteket is veszélyeztet, a haiti kormány máris válságcsoportot hozott létre.
A szélvihar 140 kilométeres óránkénti sebességgel söpört végig a 90 ezer lelket számláló szigetországon, és a haláleseteken kívül rendkívüli mértékű anyagi károkat is okozott. Romokban hever a főváros, St. George,s, akárcsak Grenada területének 85 százaléka. A középületek - az iskolák, a kórházak, a fegyintézetek - többsége összedőlt vagy súlyosan károsodott. A miniszterelnöki rezidencia ugyancsak romhalmazzá vált.

A távközlési hálózat teljesen megbénult, mint ahogy a közlekedés is. A szigetet a külvilággal összekötő repülőtér nem üzemel. A reptéri dolgozók megfeszített munkával igyekeznek megteremteni annak a lehetőségét, hogy légikikötő legalább a segélyeket szállító járatokat tudja fogadni. A szélvihart követő heves esőzések okozta áradások ugyancsak hatalmas rombolást végeznek.

Grenada segítségére egykori gyarmattartója, Nagy-Britannia haditengerészetének az egységei és a helikopterei siettek. Az otthonától megfosztott kormányfő, Keith Mitchell a Grenadához vezényelt kötelék zászlóshajójának, a Richmondnak a fedélzetére menekült,

Az Ivan más délkelet-karibi szigetek - a holland Aruba, Bonaire és Curacao, valamint a kolumbiai Guajira - hatóságait is arra késztette, hogy riadóállapotot rendeljenek el.

Hispaniola szigetén, amelyen két ország Haiti és a Dominikai Köztársaság osztozik, készülnek az Ivan közelgő megérkezésére. A haiti kormány máris válságtörzset hozott létre a lakosság megóvása érdekében.

A szakértők még nem tudják megmondani, hogy a hurrikán eléri-e, és ha igen, milyen erőben Floridát is. A délkeleti amerikai szövetségi állam területén az idei hurrikánszezonban eddig már két trópusi szélvihar, a Charley és a Frances pusztított.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!