Törölték a Magyar Gárdát az iwiw-ről

2007.08.28. 14:29
A Magyar Gárdával nem lehet barátkozni már a T-Online ismerős-kereső honlapján keresztül. A regisztrációt a cég arra hivatkozva törölte, hogy sok panasz érkezett a felhasználóktól.

Kedd délelőtt törölték a Magyar Gárda nevű szervezet regisztrációját az iwiw-en. A honlapon regisztrálók ismerősöket gyűjthetnek és üzeneteket válthatnak egymás között. A Magyar Gárdának szombati megalakulása előtt már több mint tizenötezer ismerőse volt.

Sólyom Balázs, az iwiw-et is üzemeltető T-Online szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy több mint száz panasz érkezett a Magyar Gárda regisztrációjával kapcsolatban. A honlapon egy gomb segítségével "fel lehet jelenteni" azokat a felhasználókat, akik zavarják a közösség tagjait. Kétféle, a cég által méltányolt panasz is érkezett a Magyar Gárdával kapcsolatban: volt, aki szerint nem illik a közösségbe a csoport; mások viszont úgy lettek a Gárda ismerősei, hogy nem is tudtak róla. Az iwiw felhasználói jelentésekre támaszkodva jutott arra a következtetésre, hogy a Magyar Gárda regisztrációját más néven készítették, majd sok ismerőst összeszedve átnevezték magukat.

Véletlenszerűen keresve több tucat politikai szervezet regisztrációját találtuk meg a honlapon, többek között pártok helyi illetve ifjúsági szervezeteinek adatlapját is. Sólyom ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, hogy, az iwiw magánszemélyek számára készült, nem természetes személyek, különösen a politikaiak, nem kívánatosak a portálon. Ugyanakkor a felhasználói feltételek nem tiltják kategorikusan szervezetek regisztrációját. A társaság viszont "fenntartja magának a jogot, hogy a szolgáltatást bármely felhasználó felé megtagadja."

Sólyom azt mondta, hogy nincs arra se kapacitásuk, se akaratuk, hogy egyenként minden regisztrációt ellenőrizzenek. Akkor szüntetnek meg egy regisztrációt, ha panasz van rá, vagyis a "Jelentsd a gépháznak" feliratú gombra kattintva jelentős számú felhasználó kifogásolja azt. A szóvivő azt mondta, hogy a Magyar Gárda - és a szintén törölt vidéki fiókszervezetei - törlése nem egyedülálló eset. Számos politikai szervezet és más szervezet regisztrációját törölték már, felhasználói kifogások alapján.