Jáksó László: Olyan vagyok adásban, mint az életben

2001.02.27. 12:00
Szerinte nem komoly az, ami a Heti Hetesben folyik: a műsor alapkoncepciója, hogy egymást is piszkálgatják. "Egyébként pedig folyamatosan azt látom, sokan sokkal komolyabban veszik az egészet, mint amennyire szabadna" - vallja. Csiszár Jenővel semmi baja, Jenőnek sem vele. "Nincs politikai beállítottságom, nem is lehet, két szerződésem is tiltja, hogy legyen. Soha nagyobb megkötést" - válaszolta a 7i7essel kapcsolatban. Az eredeti online interjút itt olvashatják.
(Jáksó László): - Igen tisztelt Jáksó Úr! Őszintén bevallom soha nem szerettem a Heti-Hetes című "műsort". Ez az én problémám. Lehet egy kérésem? Ha igen, szerettesse már meg velem.

- Legnagyobb tiszteletem mellett azt kell, hogy írjam: ez nem probléma. Amit én nem szeretek, azt nem hallgatom, nem olvasom, nem nézem. Ha választ vár, válaszom csak ez lehet: ne mutasson ki a műsorban pártérdekeket, ne alkosson összeesküvés-elméleteket, ne kiáltsa ki ellenségnek a stábot vagy egyes tagjait - vegyük tudomásul mindannyian, hogy bár két-két és félmillió néző rengeteg, de mégsem tízmillió. Nem tetszhetünk mindenkinek. Mindazonáltal tanácsait szívesen várjuk.

(boolee): - Úton útfélen a hetihetessel kapcsolatban összahasonítottak a Csiszáral, hogy vagytok egymással?

- Amennyire vagyunk, annyira jól. Ez az egész hülyeség - média - a HÍR-ről szól ugyebár, s ebben az ügyben az lehet hír, ha mi gyűlöljük egymást. Fel is tételezik ezt rólunk, pedig a viszonyunk kiszámítható. Gondold végig: egy napon ő felmondott, átszerződött, kis szünet, majd jöttem én. Ki haragudhatna kire, s miért? A rövid és tényszerű válasz: háromszor, ha találkoztunk eddig, viszonyunk korrekt, beszélgettünk, semmi különös. Majdnem haveri.

(Jay-X): - Mondd csak nyugodtan a vicceidet , nagyon pöpecek, és ne hagyd magad. Sokkal jobb vagy mint a Jenci. Na szóval a kérdés: vannak olyan távlati terveid, mint a Jenőnek, hogy ismert lesz az arcod a műsor által (én a rádióból ugyan már régóta ismerlek), és akkor tovább állsz a konkurens csatornához, ahol a kutya se kíváncsi rád? Remélem nincsenek... Csak így tovább, hadd legyen röhögéstől könnyes minden szombat este :)))

- :)) Köszönöm. A kérdésbe rejtett sértegetéshez - Jenőt illetően -, ha nem haragszol meg érte, nem szeretnék csatlakozni. Mindenki a maga karrierjéért felelős, itt és bármely más szakmában egyaránt. Én jelenleg nem vagyok elégedetlen a helyemmel.

(Robee): - Én csak azt szeretném kérdezni, mi a f@szért hagyod magad verebessel szemben. Egyáltalán nem jó fej és nem is nagyon kedvelik (legalább is itt nálunk nem) állj a sarkadra mi melletted vagyunk.

- Szerinted komoly harc az, ami folyik? Szerintem nem. A műsor alapkoncepciója ez: egy társaság üldögél, és kibeszéli az aktuális híreket. Egymást is piszkálgatják. Ők engem, én őket... miért ne? Te - hozzászólásod alapján gondolom - nekem szurkolsz, mások Pistának. Így van rendjén. Egyébként pedig folyamatosan azt látom, sokan sokkal komolyabban veszik az egészet, mint amennyire szabadna. Szórakoztató műsor.

(dixie flatline): - Megfizetnek téged ezért rendesen? 1ébként otthon is olyan szar zenéket hallgatsz, mint a Danubiusos válogatáson a neved alatt kiadnak?

- :) Nem olyanokat hallgatok.

(myE): - Hja, a ReTeKlub meg kereshetne megint új műsorvezetőt! Fix időre szól a szerződésed? Szerinted mennyi idő után fogod megunni, hogy te legyél "az a buzi abból a sz@rból"? És hogy hogy a Juventuson is leszel? Ez az átigazolások éve(zrede) nálad?

- A felvetés első részére... nos, döntsétek el, mit akartok. A Danubiuson agresszív vagyok, a közmegítélés szerint. Szerintem pedig az ilyesfajta kérdésnek álcázott sértegetésekre pontosan úgy reagálok, ahogy bárki tenné. Nem érzem magam felsőbbrendűnek, kiváltságosnak vagy kiválasztottnak, de legázolni sem hagyom magam, pláne nem ilyen primitív módon. Szóljatok, ha az ilyenekre is választ akartok, de azután ne sértődjetek meg.

A második rész: JUVENTUS?! De jó. Hol hallottad? Az előbb valaki azt írta, hogy én állatokkal szeretem csinálni. Ahhoz képest ez szolid baromság. Hol teremnek az ilyen elméletek? Nem megyek a Juventusba.

Átigazolások éve, évezrede: mikor igazoltam én ÁT utoljára? Mi az, ami alapján rám lehet sütni azt a bélyeget, hogy vándorolgatok? A rádiós pályafutásomat a Kossuthon kezdtem, azután - hét éve - a Danubiusnál vagyok. Ámen.

(GaG): - Nem régiben bejegyeztek a jakso.hu és a jakshow.hu domainneveket. Tudomásom szerint ezt nem a Danubius nem az RTL Klub, de meg csak nem is te tetted, hanem egy élelmes valaki. Tervezel-e vagy terveztek-e tenni valamiféle jogi lépéseket annak érdekében, hogy az előbb említett domainek a te tulajdonodba kerüljenek?

- Már felvettük a kapcsolatot. Addig, amíg én nem szeretnék honlapot nyitni, felesleges izmozni ezért. Amíg sértő tartalmat nem tesznek fel, engem nem zavar. Ha "hivatalos" honlapnak állítja be a tulajdonosa, a Danubius teljes jogi gépezete amúgyis ráugrik. Nem hiszem, hogy nagy biznisz ilyesmiket megszerezni a jelenlegi jogi szabályozás mellett. Mindannyian tudjuk, hogy csak szándék kérdése a domainek elperlése. Én akarok ebbe a legkevésbé belefolyni.

(myE): - Egy domainper drága dolog. A Danu szépen fizetni fog. De ez tényleg nem rólad szóló téma. És MOST hogy érzed magad? Kíváncsi voltál az itteni emberek véleményére -hogy itt vagy velünk-, vagy csak ezt is kipróbálod, mint zsepi szerint állatokkal...? :-)

- Drága? A Danubius annakidején bő négymilliárdot fizetett a frekvenciáért és a névhasználatért. Egy per majd belefér valahogy. :)

Kíváncsi voltam és vagyok is, csak nemigen jutok a felszínre. Ahogy bírok, gépelek, de mindig csak a lista tetején szereplőkig jutok_ folyamatosan érzem, hogy megint lesz jópár ellenségem, az eddigiekhez hozzáadhatóan, mert talán én is megsértődnék, ha úgy érezném, hogy a vendég leszar engem. Szó nincs erről, csak kapkodom a levegőt.

(rice): - Idehallom ahogy zilál a csöpp tüdőd:) kéne valami sport-féle?:)) azzal meg ne törődj, hogy itt új ellenségeket szerzel. Mi már régen nem szeretünk:))

- Gúnyolódhatunk is, ha úgy érzitek, van értelme ezzel szúrni el az időt. Mint mikor valaki felhív a Danubiusban, hogy egy nagyot beszóljon, már ahogy ő érzi. Más meg széttárcsázza a kezét, hogy szavazhasson. Az emberiség már csak ilyen. Teréz anyán kívül keveseknek adatott meg, hogy mindenki szeresse őket.

(Csattogószárnyú Falepke): - Előre szólok nem ismerem a pártállásodat, és nem is érdekel, mondanivalómnak nem ez a mozgatója. Én pl. a jobboldalra szavaztam 98-ban és szavaznék most is, ennek ellenére sokat röhögök a Heti hetesen, bár tény, hogy néha túllőtök a célon. Ez elsősorban az alkalmi vendégekre igaz, akik a "világot akarják megváltani", vagy ráülnek egy már leszállóágban lévő poénra és próbálnak meg egy bőrt lehúzni róla (Mélykuti). Azt is sejtem, hogy a Heti hetesben nem te találtad ki magad, hanem viszonylag szűk keretek között mozoghatsz.

- Nincs politikai beállítottságom. Nem is lehet egyébként, jelenleg kettő darab szerződésem tiltja, hogy legyen. Soha nagyobb megkötést... Tőled s másoktól is folyamatosan érkeznek a döbbent kérdések egyik vagy másik alkalmi vagy állandó szereplőre vonatkozólag. Miért "kell" valakit odaültetni? Nem kell. Szerkesztők válogatnak, döntenek, talán jól, talán rosszul, de egy műsor nem működhet másképpen. Nem lehet egyvalaki szavazata, emailje alapján megváltoztatni egy műsor összeállítását. Közhely: ez a Te véleményed, másé más. S még ha a teljes családod is egy véleményen van Veled, akkor sem képviselitek a közakaratot. Egy televízió nem tehet más, mint figyeli a visszajelzéseket, és a tendenciákból ítél.

- Egy-két rádiós kiszólásod zavarja az egyébként szimpatikus összképet. Pl.: "aki felhív és beléd köt, az megkapja", "ha te valakit ledöngölsz, azt sokan megtudják", "te mindenkinél gyorsabb vagy a vitában" stb. Ezek nem túl szimpatikus, kissé gyerekes megnyilvánulások. Legutóbb hazafelé a kocsiban hallgattalak, valaki betelefonált és valóban beléd kóstolt. Erre te valóban humorosan, bár nyersen "legatyáztad", viszont ezután rögtön adtad a zenét, a betelefonálót pedig lekeverted. Hát így nem kunszt, ez nem tetszett.

- Amikor elkezdtem műsort vezetni, pont olyan kedves fiú voltam, amennyire mindenkiből vigyorgási kényszert vált ki a mikrofon vagy a kamera. Ismeritek ezt: áááááááááááállatira kedves műsorvezetőkkel van tele az amerikai média például. Örülnek a hallgató hangjának, a véleményének, örülnek, ha káromkodik, ha megsérti a műsorvezetőt, szépen megköszönik. Én ezt nem szeretem, s szerintem Ti sem. Hacsak nem akartok mindenáron olyanokat hallgatni, akiket bármikor bármilyen egyszerűen megalázhattok, mondjuk egy telefon által. Annak is megvan a maga bája... Én egyszerűen csak olyan vagyok adásban, mint az életben. Vagy mint Te az életben. Szólj rám, ha úgy gondolod, hogy Hozzád bárki odamehet egy bazdmeggel, s Te akkor is kedves leszel vele. Hozzám nem.

Ha hallottál olyat, hogy valaki kedves volt velem s én vele ordenáré, vess meg érte. De ha úgy érzed, hogy igenis volt ilyen, kérlek, ne kósza emlékképekből válogass - keress konkrét példát. Nézd meg, mi minden hülyeséget kezelnek tényként az emberek - az előbb valaki tudni vélte, hogy én állatokkal dugok. Szóval, konkrét példa. Ha viszont valaki úsztatni szándékszik, szemétkedés végett hív, akkor nem csinálom azt, amit sokan tennének rádióban - nem kezdek hebegni, nem nyomok rá zavartan zenét. Válaszolok valamit, meglehet, a francba küldöm, és - és igen, lecsapom a kagylót. Jogom van hozzá, uram.

Ha valaki céltáblát fest a mellére, ne csodálkozzon, ha lőnek rá. Ha valaki megkérdezi, hogy kacsa volt-e az anyám, ne sértődjön meg, ha érdeklődöm az ő anyjáról. Ha valaki primitíven közelít, ne kérje ki magának, ha lecsapom a kagylót. S ne kérd ki magadnak az ő nevében Te sem. Köszönöm.

(Comtom): - Jáksó! Te vagy az a **** abból a ****ból? :))) De komolyra fordítva a showt lenne egy kérdésem: Mi van az Ismerkedőshow-val a rádió(d)ban?

- Abbahagytam. :) Az ember nem vezetheti ugyanazt a műsort egész életében. Előbb én kezdem unni, azután Ti. Én már untam.

(huculpastor): - Alpári, magyarellenes műsorban szerepelni, lealacsonyítani a tömegizlést, kulturálatlanságot példának állítani, gyalázkodni. Ezt csináljátok. Pénzért, vagy meggyőződésből?

- Sértegetsz, minősítesz, sommásan ítélsz és túlértékelsz egy szórakoztató műsort, amelynek kitűzött célja a humor, mint olyan. Te miért teszed? Ami pedig a magyarellenességet illeti: édesapám vak. S így ő mesélhet sztorikat arról, amikor nekiment a falnak, vagy nagyobb találkozón egyik barátja vakvezető kutyája helyett a kisfiának adott csontot. Neki szabad. Én magyar vagyok, s a többiek is azok, akármit is gondolsz erről Te. Nekünk (is) szabad tehát röhögni azon, ami mulatságos. Nem feltétlenül van igazunk. Nem feltétlenül látunk mindent jól. De mi nem is hisszük ezt. Te?

(Paha): - A rádióban szeretem a műsorodat, szoktam nevetni rajta, tök jó! viszont a komcsi hetihetest nem tudom megbocsájtani neked, és senkinek, aki oda bekerül... további sok sikert a hetihetesen kívül!

- Mindenkinek kell ellenségkép. Vagy majdnem mindenkinek. Sajnálom, hogy a Tiéd a Heti Hetes. Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet.

(Csattogószárnyú Falepke): - Kit tartasz ma a szakmád (rádiós) legjobb 5 magyar képviselőjének, ha az 5-ben te is benne vagy, akkor nevezd meg az előtted állókat, légy szives!

- Rádióban másokat másért kedvelek. Szeretem Rangos Katalint szakmai tudásáért, Garami Gábort fékevesztett hülyeségéért, Villám Gézát meglévő, bár némelykor túlzásba vitt gátlástalanságáért, s még sok embert. Mindenkit, aki nem csak a pontos időt és a követkeyő dal címét mondja be.

(kolhozmenedzser): - Olvastam pár interjúdat - mondtad párszor, hogy a kereskedelmi rádióknál célszerű csendben maradni és tulajdonosi szemszögből megbízhatóan viselkedni a kezdeteknél, mielőtt a saját igényeinek megfelelő műsort követel az ember. Most, hogy a Danubius egyik legnevesebb arcává nőtted ki magad és nehezen volnál pótolható, neked nem lehet beleszólásod abba, hogy a műsorodban milyen fajta zenék közti szünetet kell beszéddel kitöltened? Aki a Manhattan Transfert bírja, remélem, azért egy kicsit viszolyog a Dupla Kávé kaliberű öröksötétzöldektől és azt is gyanítom, hogy a világot te is el bírnád képzelni a Vengaboys nélkül. Próbálok kikanyarodni az ötödik gondolathurokból. Laci, téged nem zavar, hogy javarészt tizenéves, manipulált fiatal hölgyhallgatókra kalibrált műanyagzene szól a műsorod alatt?

- Nem ilyen zenét hallgatok, ez igaz. De általában - ÁLTALÁBAN - nem is ilyen rossz a véleményem róluk. Tudom szeretni a magyar csapatokat, a külföldiek közül is azokat, amelyekben legalább profi munka van. Tény: nem én határozom meg a műsorom zenei arculatát. De szólj, ha hallottál rajtam kívül kereskedelmi rádióstól becsmérlő szavakat az Eiffel 65-ra. Ezt sem szabad egy ilyen cégnél. Elvileg. ;)

(FeCO): - Az esti rádióműsorodban időnként előfordul, hogy olyan telefonbeszélgetéseket adsz be, mikor legalábbis "kedvezőtlen" nyilatkozatot tesz rólad a telefonáló. Ezt egyfajta önostorzásnak érzem. Mennyire véletlen a dolog?

- Véletlen. Azért az egyikünknek sem újdonság, hogy nem mindenki szeret, nemde? Mármint engem. Sem. :) Szóval: amikor elkezdtem a Heti Hetest, rengeteg emailt, levelet, telefont kaptam arról, mennyire ronda vagyok. Hölgyeim és uraim: tudom. Tudom. Nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy szép vagyok. Egyet viszont szeretném, ha észrevenne mindenki, akit egyáltalán érdeklek ennyire: hogy TUDOM, hogy nézek ki. És TUDOM, hogy némelykor agresszív vagyok. Hiszem, hogy ennek is megvan a maga oka és magyarázata, de nem szeretnék ártatlan képpel a szemetekbe nézni, és azt hazudni, hogy én szép és kedves fickó vagyok. Ha pedig nem eresztem be az ellenvéleményeket az adásomba, azzal ugyanezt teszem: hazudok.

* * * *

Lányok-fiúk, én elmegyek. Műsor lesz, ugyebár. Köszönöm mindazt, amit leírtatok. Valóban mindet. Ez nem udvariaskodás, nem hiszem, hogy arról lennék nevezetes, hogy kedves vagyok.

Az utolsó szó jogán:
Nem indulásakor csöppentem a Heti Hetesbe, így talán még több rálátásom van, mint az ős-szereplőknek. Ehhez a műsorhoz - politikai tartalma miatt is - hihetetlen mennyiségű találgatás, feltételezés, saját gyártmányú pletyka tartozik. Indulatokat vált ki az egész. S nem is igazán érdekesek a konkrét kimondott szavak - meggyőződési kérdésekben mindenkor a zsigerek mondják ki a végső szót. Aki nem akarja, hogy meggyőzzék, azt nem is lehet.

Többen kértek sztorit, végezetül álljon itt egy:

Gyermekem anyja a Magyar Televízióban dolgozik, más közegben, mint amilyennek bennünket feltételeznek. Egy nap szép kis hörgés közepében találta magát: az volt a téma, milyen szemét sok pénzt kapunk, mi, "komcsibérencek". Gyermekem anyja hallgatta, hallgatta a fixen tudott, "biztos információ alapján" kimondott összegeket, majd megmondta, mennyit kapok. Lehülyézték. Kérdezte: az urak tudják-e, hogy hívják az ő fiát. Mondták, nem. Jáksó Bence. Hallgattak kicsit, majd a véresszájú kolléga ennyit mondott: "annyiért én nem is vállalnám".

Nem akarok semmit elérni a sztorival. Nem gondolom, hogy aki eddig gyűlölt bennünket, engem, az akárcsak el is hiszi nekem mindezt. Nem kell. Nekem ez csak arra volt jó tanfolyam, hogy megértsem: ha valaki kedveli a műsor - vagy például engem -, az minden mozdulatomban, szavamban ennek igazolását fogja megtalálni. Ha pedig nem - Shakespeare-t is idézhetek, kiderülhet akár az is, hogy agyam van, művelt vagyok, végzettségem... kit érdekel? A fentiek alapján is levonható a tanulság: két hibám van - túl olcsón és túl drágán dolgozom.

Hölgyeim és uraim, köszönöm a beszélgetést. Ha kevésnek érzik, érjék el az index.hu-nál, hogy újra hívjanak. Én jövök, ezt megígérem.

Emailcímem: jakso@danubius.hu.
Viszontlásra: Jáksó László