Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

A japán kormányfő újabb ballépése

2001.03.28. 19:46
Mori Josiro, Japán szorongatott helyzetű miniszterelnöke szerdán ismét újságcímoldalra került, amiért távol maradt a norvég királyi pár tiszteletére adott előző napi díszvacsoráról.
A kormányfő a norvég vendégek tiszteletére tartott keddi rendezvény helyett inkább Liberális Demokrata Pártjának (LDP) ifjú tagjaival Tokió szórakozónegyedének egyik szusivendéglőjében vacsorázott - írta a Mainicsi Simbun című napilap szerdai számában.

Morit hazájában bírálatok sora éri politikai és szónoki hibái miatt, legutóbb már az általa vezetett kormánykoalíció köreiből is. Egy újság közvélemény-kutatása szerint az utóbbi időben már a megkérdezettek háromnegyede szeretné Mori lemondását.

Arcátlanság!

A Mainicsi Simbun szerint egy a császári udvar eseményeiről tudósító újságíró egyedülálló arcátlanságnak nevezte, hogy a miniszterelnök figyelmen kívül hagyott egy állami vendég számára tartott olyan rendezvényt, amelyen a japán császári pár is részt vett, és ezzel foltot ejtett a császári család diplomáciai hagyományain.

Mori szóvivője szerint nem a kormányfő volt a díszvendég, hanem a japán császár, ezért Mori nem követett el udvariatlanságot. Maga Mori sem talált semmi kivetnivalót saját viselkedésében.

Az idézett újsághír szerint Mori pártelnöki tisztségének utódlásáról tárgyalt ifjú párttagtársaival.

Mori nemrég bejelentette, hogy előrehozza a szeptemberben esedékes pártelnök-választást. Megfigyelők ebből arra következtettek, hogy hamarosan lemond. LDP-pártelnöki utóda egyben a Konzervatív Párttal és a Új Komeitóval alkotott koalíció új miniszterelnöke is lesz.

Nyugodtan golfozott tovább

Februárban az ellenzék, de saját pártja köreiből is azért bírálták Morit, mert a miniszterelnök egy amerikai tengeralattjáró és egy japán halászati iskolahajó halálos kimenetelű összeütközését követően is folytatott egy golfjátékot. A szerencsétlenségben meghalt kilenc ember.

  • Vennék
  • Hírek