Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elsüllyedt a japán partoknál egy híres óceánjáró

2006.09.02. 11:43
Elsüllyedt a japán partoknál egy világhírű veterán luxus-óceánjáró javításra történő vontatás közben - jelentette be szombaton a japán parti őrség.

Senki nem tartózkodott a nemrég még Stella Polarisnak nevezett hajó fedélzetén, mert éppen Kínába vontatták javítás végett. A munka elvégzése után - már Scandinavia néven - Svédországba került volna szállodaként történő hasznosítás céljára.

A vontatóhajó személyzete pénteken Tokiótól 450 kilométerrel délnyugatra jelentette a hatóságoknak, hogy az 5100 tonnás óceánjáró, amellyel csupán három kilométernyi távolságra jutottak a partoktól, léket kapott és elkezdett süllyedni. Szombaton reggel már a tenger fenekén volt, 70 méteres mélységben, és kifolyt belőle 300 liter gázolaj.

A Gvtaverken svéd hajógyár által a norvég Bergen Line hajózási társaság számára 1927-ben gyártott, 127 méter hosszú, teljesen fehér, kecses, jachtszerű óceánjárót transz-atlanti luxusutazásokra használták. A náci Németország a II. világháborúban lefoglalta, de a háború után visszakerült a Bergen Line birtokába, és 1970-ig volt forgalomban. Ekkor eladták egy japán társaságnak, amely a szigetország középső részén lehorgonyozta egy kikötőben, és szállodát, illetve éttermet rendezett be benne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!