Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elsüllyedt a japán partoknál egy híres óceánjáró

2006.09.02. 11:43
Elsüllyedt a japán partoknál egy világhírű veterán luxus-óceánjáró javításra történő vontatás közben - jelentette be szombaton a japán parti őrség.

Senki nem tartózkodott a nemrég még Stella Polarisnak nevezett hajó fedélzetén, mert éppen Kínába vontatták javítás végett. A munka elvégzése után - már Scandinavia néven - Svédországba került volna szállodaként történő hasznosítás céljára.

A vontatóhajó személyzete pénteken Tokiótól 450 kilométerrel délnyugatra jelentette a hatóságoknak, hogy az 5100 tonnás óceánjáró, amellyel csupán három kilométernyi távolságra jutottak a partoktól, léket kapott és elkezdett süllyedni. Szombaton reggel már a tenger fenekén volt, 70 méteres mélységben, és kifolyt belőle 300 liter gázolaj.

A Gvtaverken svéd hajógyár által a norvég Bergen Line hajózási társaság számára 1927-ben gyártott, 127 méter hosszú, teljesen fehér, kecses, jachtszerű óceánjárót transz-atlanti luxusutazásokra használták. A náci Németország a II. világháborúban lefoglalta, de a háború után visszakerült a Bergen Line birtokába, és 1970-ig volt forgalomban. Ekkor eladták egy japán társaságnak, amely a szigetország középső részén lehorgonyozta egy kikötőben, és szállodát, illetve éttermet rendezett be benne.