Judit
2 °C
7 °C

Hőségriadó a fővárosban

2006.07.20. 12:01
Rettenetesen meleg lesz a hétvégén is, és a jövő héten is. Locsolják a házakat, utakat.

Hőségriadót rendelt el a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. szerdától. A cég éjjel-nappal, kétszer 12 órás műszakban mossa és hűti a házakat és a sűrűn lakott területeket. A hőségriadó az ilyen típusú állapot első fokozata, akkor rendelik el, amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30 fokot, a 40 fok fölött az egészségügyi intézményeket figyelmeztetik, hogy felkészüljenek a várhatóan több betegre.

Pénteken 34 fok lesz napközben, a hétvégén sem hűl le a levegő, és a jövő szerdáig 30-33 fok között változik majd (azaz szinte változatlan marad) a hőmérséklet. Enyhülést csak az éjszakák hoznak, amikor 19-21 fok között andaloghatunk exbarátnőnkkel az utcán.

Hogy mit jelent a gyakorlatban a hőség?

A locsolóautók nappal a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészek forróságát enyhítik, éjjel pedig - a forgalom akadályozása nélkül - a fő- és tömegközlekedési úthálózatokat mossák. A vállalat műszakonként 1800-2800 köbméter vizet használ el a hűtésre. Ebben a hőségben az aszfalt hetven fokra is felmelegszik, ekkor nem csak a hőérzet nő meg, hanem a por és pollenkoncentráció is megnő.


Locsolással hűtik az utakat

Alternatív hűsölésre ad módott a szökőkútakban való lubickolás, de ez igen költséges megoldás, mert Magyarországon a közkutakban és szökőkutakban fürdeni szabálysértésnek minősül, és 500-10000 forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető.

Az FKF közleménye arra is rámutat, hogy a hőségben folyamatosan elszállítják a szemetet: a kivonuló mintegy 190 hulladékszállító jármű naponta mintegy 16 ezer köbméternyit hord el.

Felpúposodott a sín a nemzeti múzeum előtt
Felpúposodott a sín a Nemzeti Múzeum előtt (Fotók: inforadio.hu, Index)

A nyolcadik kerületben nem dolgoznak a meleg miatt. Születési anyakönyvi kivonat ügyében kerestük az önkormányzatot - ügyfélszolgálati időben -, amikor kiderült, hogy "a jegyző asszony a meleg miatt mindenkit hazaengedett". Saját bevallása szerint "puszta véletlen" volt, hogy beszélgető-partnerünk még bent tartózkodott. Bár pénteken délelőtt elvileg szintén ügyfélfogadási idő van, egyáltalán nem biztos, hogy dolgozni is fognak - tudtuk meg a kollégáinál kevésbé érzékeny önkormányzati alkalmazottól.

A kiskörúton, a Nemzeti Múzeum előtt délután felpúposodott az egyik villamossín a hőségben, ezért leálltak a 47-es és 49-es járatok. A BKV szakemberei délután négyre átvágták és újra összehegesztették a hőgutát kapott vasdarabot, így a villamosközlekedés ha lassan is, de megindulhatott az üzemzavar után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?