Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Hőségriadó a fővárosban

2006.07.20. 12:01
Rettenetesen meleg lesz a hétvégén is, és a jövő héten is. Locsolják a házakat, utakat.

Hőségriadót rendelt el a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. szerdától. A cég éjjel-nappal, kétszer 12 órás műszakban mossa és hűti a házakat és a sűrűn lakott területeket. A hőségriadó az ilyen típusú állapot első fokozata, akkor rendelik el, amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30 fokot, a 40 fok fölött az egészségügyi intézményeket figyelmeztetik, hogy felkészüljenek a várhatóan több betegre.

Pénteken 34 fok lesz napközben, a hétvégén sem hűl le a levegő, és a jövő szerdáig 30-33 fok között változik majd (azaz szinte változatlan marad) a hőmérséklet. Enyhülést csak az éjszakák hoznak, amikor 19-21 fok között andaloghatunk exbarátnőnkkel az utcán.

Hogy mit jelent a gyakorlatban a hőség?

A locsolóautók nappal a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészek forróságát enyhítik, éjjel pedig - a forgalom akadályozása nélkül - a fő- és tömegközlekedési úthálózatokat mossák. A vállalat műszakonként 1800-2800 köbméter vizet használ el a hűtésre. Ebben a hőségben az aszfalt hetven fokra is felmelegszik, ekkor nem csak a hőérzet nő meg, hanem a por és pollenkoncentráció is megnő.


Locsolással hűtik az utakat

Alternatív hűsölésre ad módott a szökőkútakban való lubickolás, de ez igen költséges megoldás, mert Magyarországon a közkutakban és szökőkutakban fürdeni szabálysértésnek minősül, és 500-10000 forintig terjedő helyszíni bírsággal büntethető.

Az FKF közleménye arra is rámutat, hogy a hőségben folyamatosan elszállítják a szemetet: a kivonuló mintegy 190 hulladékszállító jármű naponta mintegy 16 ezer köbméternyit hord el.

Felpúposodott a sín a nemzeti múzeum előtt
Felpúposodott a sín a Nemzeti Múzeum előtt (Fotók: inforadio.hu, Index)

A nyolcadik kerületben nem dolgoznak a meleg miatt. Születési anyakönyvi kivonat ügyében kerestük az önkormányzatot - ügyfélszolgálati időben -, amikor kiderült, hogy "a jegyző asszony a meleg miatt mindenkit hazaengedett". Saját bevallása szerint "puszta véletlen" volt, hogy beszélgető-partnerünk még bent tartózkodott. Bár pénteken délelőtt elvileg szintén ügyfélfogadási idő van, egyáltalán nem biztos, hogy dolgozni is fognak - tudtuk meg a kollégáinál kevésbé érzékeny önkormányzati alkalmazottól.

A kiskörúton, a Nemzeti Múzeum előtt délután felpúposodott az egyik villamossín a hőségben, ezért leálltak a 47-es és 49-es járatok. A BKV szakemberei délután négyre átvágták és újra összehegesztették a hőgutát kapott vasdarabot, így a villamosközlekedés ha lassan is, de megindulhatott az üzemzavar után.