Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Túladagolás miatt meghalt egy jegesmedve

2007.09.09. 12:36
Az emberi hülyeség áldozata lett egy jegesmedve a tallinni állatkertbe. Gondozói előbb nyitva felejtették a ketrecének az ajtaját, amin kiszökött. Hogy visszavihessék, el akarták altatni, ám elszámolták az adagot, így a mackó elpusztult. Pedig világszerte egyre komolyabb összefogással próbálják megmenteni a fajt a kipusztulástól, hiszen már csak húszezer jegesmedve él a Földön.

Altató túladagolása miatt kimúlt egy jegesmedve a tallini állatkertben, miközben a természetvédők nagy erőfeszítéseket tesznek a faj megőrzése érdekében. Franc, a mackó, kiszökött a nyitva felejtett ajtón, de nem cammogott messzire, ott bóklászott a kifutója körül.

A 3 mázsás állatot el kellett altatni, hogy visszavigyék a helyére, ám az állatorvosok túladagolhatták az altatót, mert Franz kimúlt. Ereje teljében volt: a jegesmedvék elélnek 40 évig, és Franz 1986-ban, három hónapos korában került a tallini állatkertbe a sarkvidékről.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint a szabad természetben ma már alig több mint 20 ezer jegesmedve él, ami nagyon kevés. A nyáron döntés született arról, hogy a Nyenyec Autonóm Terület keleti végénél lévő, nyugatról a Barents-tenger, keletről a Kara-tenger által határolt Vajgacs szigeten új természetvédelmi rezervátumot hoznak létre.

A sziget számos más tengeri és szárazföldi emlősfaj - fókák és bálnák - mellett jegesmedvék és rozmárok élőhelye, de igen gazdag a madárvilága is, így az új rezervátum számos arktikus faj fennmaradását segítheti. A napokban a WWF moszkvai szervezetének képviselői Narjan-Marban tárgyaltak arról, hogy nem elég természetvédelmi területet létrehozni, szükséges hozzá még egy "támogató övezet" is, amelyben a helybelieket bevonják a munkába és felvilágosítják, hogy azzal is törődniük kell, mit hagynak utódaikra.

A környezetvédők szerint Vajgacson egyenesen irtják a jegesmedvéket, de az orvvadászok között távolról sem csak helybeliek vannak, hanem Arhangelszből és Murmanszkból is érkeznek ide vadászok. Eleve az indokolta a természetvédelmi terület kijelölését, hogy a szigeten az utóbbi időben jelentősen megfogyatkozott az egyes fajok állománya. A napokban megkötött megállapodás szerint ezért a Nyenyec Autonóm Terület csatlakozik a WWF Medveőrjárat elnevezésű programjához a jegesmedvék minél hatékonyabb védelme érdekében.

  • Vennék
  • Hírek