Alfréd
-2 °C
2 °C

Élve temette el magát egy japán jógi

2001.01.21. 10:38
Élve fog három napot a föld alatt tölteni az a japán jógi, aki a hindu Kumb Mela vallási fesztiválon így próbálja a világbékét és harmóniát megteremteni. Aikawa tizenkét évvel ezelőtt ugyanezen a fesztiválon négy napot töltött a föld alatt.
Élve temettette el magát egy japán jógamesternő a hindu Kumbh Mela vallási fesztiválon. A Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatban a jóga mesternő egyik szektatársa elmondta, hogy társa így szeretné a világbéke és harmónia megteremtését elősegíteni.

Három napot három méter mélyen

Keiko Aikawa
Szeretné a világbéke és harmónia megteremtését elősegíteni
Mata Kaila Giri Ma jógi 3-3,5 méter mélyre temettette el magát január 20-án, magyar idő szerint hajnali fél hatkor és január 23-án ugyanabban az időben fog kibújni időleges sírjából. A Keiko Aikawa néven is szereplő jógi hasonló mutatvánnyal már jelentkezett egyszer: a tizenkét évvel ezelőtti hindu fesztiválon négy napot töltött a föld alatt.

A föld alatt töltött időt Aikawa szaknyelven shamadi-nak nevezett meditatív állapotban fogja eltölteni. Ez az az állapot, amelyben a jógik megszabadulnak külső érzékeiktől, annak érdekében, hogy belső egységüket megvalósíthassák. Aikawa a Baba jógi és pilóta Mata táborának kiemelkedő tagja. Baba, egy volt pilóta az indiai légvédelemnél, egy népszerű guru, követői Indiából, Svájcból és Japánból származnak.

Az élve eltemettetés a keleti kultúrára jellemző

Az élve eltemettetést általában a keleti-indiai kultúrkörre jellemzőek, azokat böjtök, tudati felkészítés előzi meg - tájékoztatta az Indexet Paulinyi Tamás, a Szintézis Egyesület laboratóriumának kutatási koordinátora. A föld alatt több időt eltölteni kétféle módszerrel lehet.

A klasszikus megközelítés szerint tudati kontroll segítségével a jógi testét téli álomhoz hasonló helyzetbe hozza. A megfelelő irányítást és tudást igénylő folyamat végén a test percenként egyet-kettőt ver, az anyagcsere, légzés lelassul, az egész ember hibernál - fejtette ki a szakértő.

A parapszichológiai megközelítést használó jógik esetében a tudatnál egy sokkal nagyobb, megmagyarázhatatlan hatalom irányítja a folyamatot, a megváltozott tudatállapot pedig elegendő a föld alatti túléléshez - tudatta az Indexszel Paulinyi.