Kalandra fel!

2000.06.01. 08:59
Ha már unjuk, hogy egyhangúan mínusz húsz fokot lehel ránk a légkondi, menjünk el nyaralni. Utazás előtt mindenképpen tanácsos tájékozódni a kiválasztott országban uralkodó helyzetről. Ehhez nyújt segítséget a Külügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztató. Álljon alant szubjektív válogatás illetve átirat kalandot, játékot és kockázatot kedvelőknek.
Jelentős kockázattal járó kirándulásokat kedvelők utazzanak Afganisztánba. Az Afganisztáni Iszlám Államban - elsősorban Nairobiban és Dar-Es-Salamban - az amerikai külképviseletek ellen elkövetett terrorcselekmények következtében a külföldi állampolgár ott-tartózkodása nem biztonságos. Nincs magyar külképviselet, állampolgáraink konzuli érdekvédelme, a bajbajutottak megsegítése, ellátása rendkívüli nehézségekbe ütközik.

Kiváló túlélő-program a nagyszámú menekült elhelyezéséből adódó problémák és a rossz infrastruktúra miatt az Albán Köztársaságba látogatni.

Az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaságot különösen nagyobb ünnepekkor érdemes felkeresnünk. Ekkor ugyanis a terroristák tevékenysége élénkebbé válik - Algéria északi, középső és tengerparti részét tartják a legveszélyesebbnek. Leginkább felkeresendő városok között Algírt, Médéát és Tlemcent említhetjük meg. Bátor külföldi turistáknak az országban a közutakon való közlekedés kifejezetten ajánlott.

Ausztrália a bűnözés tekintetében biztonságos országnak mondható, viszont remek bőrrákot lehet beszerezni a szokatlanul erős és magas ibolyántúli (UV) sugártartalmú napsütés miatt.

Bahreinbe feltétlenül vigyünk alkoholtartalmú élelmiszereket, illetve sertéshúst (bármilyen formában). Főként vallási okokból ez ugyanis szigorúan tilos. Remek mulatság adódik a kamerázásból és a fényképezésből is, első sorban vallási, másodsorban biztonsági okokból.

Ha szeretünk feltűnést kelteni, a Ramadán alatt napközben nyilvános helyen ajánlatos enni, inni, dohányozni stb. Ezt nem könnyű megoldani, mert ebben a kb. 30 napban nappal be vannak zárva az étkezdék, éttermek. Az Öböl-országokban akár jogkövetkezményei is lehetnek a "szabályszegésnek", sőt szélsőséges iszlamisták részéről kisebb atrocitások sem zárhatók ki ilyen esetekben. Ha egy nő nyilvános helyen dohányzik, nem csak a böjt alatt számíthat a jól megérdemelt sikerre.

Az utóbbi két évben az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban a több halálos áldozatot követelő sárgalázas megbetegedés. Ha sárgalázban szeretnénk meghalni, utazzunk Acre, Amazonas, Amapá, Szövetségi Kerület (Brazíliaváros), Goiás, Maranhao, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Pará, Rondónia, Roraima és Tocantins vidékére.

Tekintettel az igen magas halálozási arányra (1998-ban 66 beteg közül 23 halt meg), ha védőoltás nélkül utazunk a fenti államokba, biztos a kívánt hatás. (Vagy ha mindenképpen beoltanak, legalább számoljunk: az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.)

A társadalmi, gazdasági problémák kiéleződése miatt a közbiztonsági helyzet további rosszabbodása prognosztizálható a Dél-Afrikai Köztársaságban. A "no-go" városnak minősített Johannesburg mellé lassan Fokváros is felzárkózik a papírkutyák noteszében a mindennapos utcai robbantások, betöréses lopás, a fegyveres feltartóztatás, a személyes értékek, főként a gépkocsi megszerzését célzó rablás, a nemi erőszak miatt.

Indonéziában az elmúlt 1 éves időszakban drasztikusan romlott a közbiztonság, különösen a lopások és rablások száma nőtt. Eredeti aktív szeparatista mozgalmakat a külső tartományokban, elsősorban Kelet- Indonéziában, a következő tartományokban kísérhetjük figyelemmel: Aceh tartomány - Lombok (Mataram) szigete - Nyugat-Irián (West Papua) - Maluku (Ambon, Ternate, Halmahera), Észak-Szumátra.

Különös figyelmet érdemel Kelet-Timor - derűs színfolt a milicisták és nemzetközi békefenntartók közötti esetenkénti fegyveres összecsapása.

Az Iraki Köztársaságban külön kaland sötétség beállta előtt Bagdadba nem érni. Az úton segélyszolgálat nincs, a forgalom gyér ugyan, viszont az autópályán az elvileg egyirányú oldalon az út szélére húzódva, szemből közlekedő járműre is számítani lehet.

Iráni Iszlám Köztársaságban néhány esetben előfordul, hogy a turistákat - pénzügyi ellenőrzésre hivatkozva - álrendőrök igazoltatják és a külföldieknél lévő valuta bemutatását kérik, amit nem, vagy csak hiányosan adnak vissza. Ilyenkor sem illik tömegverekedésbe keveredni a vendéglátókkal.

Japán a külföldiek számára unalmasan kiszámítható, biztonságos országnak tekinthető. Remek komoly kockázati tényező viszont a földrengésveszély és az, hogy a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt nem fogadják el. A Japánban autót vezetni kívánók érvényes magyar vezetői engedélyüket vigyék magukkal, ennek hiteles japán fordítását elkészíttethetik a tokiói nagykövetségen. Azt benyújtva a rendőrségnek - sikeres kiegészítő vizsgát téve - juthatnak vezetői engedélyhez Japánban.

Jemeni Köztársaság legveszélyeztetettebb területei: Al-Jawf, Mareb, Abyan, Al-Mahra. Nagyobb városok között a külföldiek a repülővel közlekednek, ha közúton utazunk, csak fegyveres kísérővel együtt tegyük.

Kolumbiai Köztársaságban mindennapos az emberrablás és gyilkosság - potenciális áldozatai a külföldi turisták. Utazzon tehát mindenki, aki szereti személyesen átélni az akciófilmeket. Kábítószer-maffia, a gerillák vagy más félkatonai szervezetek és bűnöző elemek által alkalmazott erőszak az ország egész területén érezteti hatását.

Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban nincs lehetőség a klasszikus értelemben vett turizmusra az országban uralkodó gazdasági válság - éhezés és a hiányzó infrastruktúra miatt.

Libanoni Köztársaság formálisan hadban áll a Libanon déli részén az ország területének mintegy 10%-át megszállva tartó Izraellel, míg Dél-Libanon többi része a szír fegyveres erők (kb. 40.000 fő) ellenőrzése alatt áll. Izgalmas fegyveres összecsapásoknak főként Dél-Libanonban és a Bekaa-völgy déli részében lehetünk szemtanúi, de maradéktalan biztonságról szinte sehol nem lehet beszélni.

Mexikói Egyesült Államokban az elmúlt évben a természeti katasztrófák (tornádó, vulkánkitörés, áradással járó esőzések, kisebb földrengések) jelentettek elsősorban kitűnő kalandot a turisták számára

Romániában ha például a Duna-delta szigetecskéin üdülünk, egészséges böjti időszakot élhetünk át - az élelmiszerszállító-hajó ugyan hetente jár, ám rendszeresen megfeledkeznek a halászfalvacskákról. Ilyenkor halat és szúnyogfelhőt fogyaszthat a turista, míg egy TV-társaság föl nem fedezi, mi történt (már megint).

Szaúd-Arábiai Királyság területén elméletileg nők egyedül nem közlekedhetnek. Kékharisnyák, kalandra fel: férfi családtag nélkül lépjünk Mekka és Medina iszlám mecsetébe, együnk disznóhúst, vigyünk be alkohol tartalmú italokat vagy mindezek fotóját, könyvet vagy sajtóterméket és fotózzunk mindenütt. Kuriózum merészekek: a kábítószer-csempészetet halállal büntetik.

Törökországban esetenként a kurdok által ismételt terrortámadások miatt nőhet az adrenalinszintünk egészségesen - lehetőség szerint keressük a zsúfolt helyeket.  • Hírek
  • Megtakarítás