Judit
3 °C
7 °C

Kalandra fel!

2000.06.01. 08:59
Ha már unjuk, hogy egyhangúan mínusz húsz fokot lehel ránk a légkondi, menjünk el nyaralni. Utazás előtt mindenképpen tanácsos tájékozódni a kiválasztott országban uralkodó helyzetről. Ehhez nyújt segítséget a Külügyminisztérium honlapján közzétett tájékoztató. Álljon alant szubjektív válogatás illetve átirat kalandot, játékot és kockázatot kedvelőknek.
Jelentős kockázattal járó kirándulásokat kedvelők utazzanak Afganisztánba. Az Afganisztáni Iszlám Államban - elsősorban Nairobiban és Dar-Es-Salamban - az amerikai külképviseletek ellen elkövetett terrorcselekmények következtében a külföldi állampolgár ott-tartózkodása nem biztonságos. Nincs magyar külképviselet, állampolgáraink konzuli érdekvédelme, a bajbajutottak megsegítése, ellátása rendkívüli nehézségekbe ütközik.

Kiváló túlélő-program a nagyszámú menekült elhelyezéséből adódó problémák és a rossz infrastruktúra miatt az Albán Köztársaságba látogatni.

Az Algériai Demokratikus és Népi Köztársaságot különösen nagyobb ünnepekkor érdemes felkeresnünk. Ekkor ugyanis a terroristák tevékenysége élénkebbé válik - Algéria északi, középső és tengerparti részét tartják a legveszélyesebbnek. Leginkább felkeresendő városok között Algírt, Médéát és Tlemcent említhetjük meg. Bátor külföldi turistáknak az országban a közutakon való közlekedés kifejezetten ajánlott.

Ausztrália a bűnözés tekintetében biztonságos országnak mondható, viszont remek bőrrákot lehet beszerezni a szokatlanul erős és magas ibolyántúli (UV) sugártartalmú napsütés miatt.

Bahreinbe feltétlenül vigyünk alkoholtartalmú élelmiszereket, illetve sertéshúst (bármilyen formában). Főként vallási okokból ez ugyanis szigorúan tilos. Remek mulatság adódik a kamerázásból és a fényképezésből is, első sorban vallási, másodsorban biztonsági okokból.

Ha szeretünk feltűnést kelteni, a Ramadán alatt napközben nyilvános helyen ajánlatos enni, inni, dohányozni stb. Ezt nem könnyű megoldani, mert ebben a kb. 30 napban nappal be vannak zárva az étkezdék, éttermek. Az Öböl-országokban akár jogkövetkezményei is lehetnek a "szabályszegésnek", sőt szélsőséges iszlamisták részéről kisebb atrocitások sem zárhatók ki ilyen esetekben. Ha egy nő nyilvános helyen dohányzik, nem csak a böjt alatt számíthat a jól megérdemelt sikerre.

Az utóbbi két évben az átlagosnál nagyobb számban fordult elő Brazília egyes államaiban a több halálos áldozatot követelő sárgalázas megbetegedés. Ha sárgalázban szeretnénk meghalni, utazzunk Acre, Amazonas, Amapá, Szövetségi Kerület (Brazíliaváros), Goiás, Maranhao, Mato-Grosso, Mato-Grosso do Sul, Pará, Rondónia, Roraima és Tocantins vidékére.

Tekintettel az igen magas halálozási arányra (1998-ban 66 beteg közül 23 halt meg), ha védőoltás nélkül utazunk a fenti államokba, biztos a kívánt hatás. (Vagy ha mindenképpen beoltanak, legalább számoljunk: az oltás csak a beadásától számított 10. napot követően nyújt védelmet.)

A társadalmi, gazdasági problémák kiéleződése miatt a közbiztonsági helyzet további rosszabbodása prognosztizálható a Dél-Afrikai Köztársaságban. A "no-go" városnak minősített Johannesburg mellé lassan Fokváros is felzárkózik a papírkutyák noteszében a mindennapos utcai robbantások, betöréses lopás, a fegyveres feltartóztatás, a személyes értékek, főként a gépkocsi megszerzését célzó rablás, a nemi erőszak miatt.

Indonéziában az elmúlt 1 éves időszakban drasztikusan romlott a közbiztonság, különösen a lopások és rablások száma nőtt. Eredeti aktív szeparatista mozgalmakat a külső tartományokban, elsősorban Kelet- Indonéziában, a következő tartományokban kísérhetjük figyelemmel: Aceh tartomány - Lombok (Mataram) szigete - Nyugat-Irián (West Papua) - Maluku (Ambon, Ternate, Halmahera), Észak-Szumátra.

Különös figyelmet érdemel Kelet-Timor - derűs színfolt a milicisták és nemzetközi békefenntartók közötti esetenkénti fegyveres összecsapása.

Az Iraki Köztársaságban külön kaland sötétség beállta előtt Bagdadba nem érni. Az úton segélyszolgálat nincs, a forgalom gyér ugyan, viszont az autópályán az elvileg egyirányú oldalon az út szélére húzódva, szemből közlekedő járműre is számítani lehet.

Iráni Iszlám Köztársaságban néhány esetben előfordul, hogy a turistákat - pénzügyi ellenőrzésre hivatkozva - álrendőrök igazoltatják és a külföldieknél lévő valuta bemutatását kérik, amit nem, vagy csak hiányosan adnak vissza. Ilyenkor sem illik tömegverekedésbe keveredni a vendéglátókkal.

Japán a külföldiek számára unalmasan kiszámítható, biztonságos országnak tekinthető. Remek komoly kockázati tényező viszont a földrengésveszély és az, hogy a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt nem fogadják el. A Japánban autót vezetni kívánók érvényes magyar vezetői engedélyüket vigyék magukkal, ennek hiteles japán fordítását elkészíttethetik a tokiói nagykövetségen. Azt benyújtva a rendőrségnek - sikeres kiegészítő vizsgát téve - juthatnak vezetői engedélyhez Japánban.

Jemeni Köztársaság legveszélyeztetettebb területei: Al-Jawf, Mareb, Abyan, Al-Mahra. Nagyobb városok között a külföldiek a repülővel közlekednek, ha közúton utazunk, csak fegyveres kísérővel együtt tegyük.

Kolumbiai Köztársaságban mindennapos az emberrablás és gyilkosság - potenciális áldozatai a külföldi turisták. Utazzon tehát mindenki, aki szereti személyesen átélni az akciófilmeket. Kábítószer-maffia, a gerillák vagy más félkatonai szervezetek és bűnöző elemek által alkalmazott erőszak az ország egész területén érezteti hatását.

Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban nincs lehetőség a klasszikus értelemben vett turizmusra az országban uralkodó gazdasági válság - éhezés és a hiányzó infrastruktúra miatt.

Libanoni Köztársaság formálisan hadban áll a Libanon déli részén az ország területének mintegy 10%-át megszállva tartó Izraellel, míg Dél-Libanon többi része a szír fegyveres erők (kb. 40.000 fő) ellenőrzése alatt áll. Izgalmas fegyveres összecsapásoknak főként Dél-Libanonban és a Bekaa-völgy déli részében lehetünk szemtanúi, de maradéktalan biztonságról szinte sehol nem lehet beszélni.

Mexikói Egyesült Államokban az elmúlt évben a természeti katasztrófák (tornádó, vulkánkitörés, áradással járó esőzések, kisebb földrengések) jelentettek elsősorban kitűnő kalandot a turisták számára

Romániában ha például a Duna-delta szigetecskéin üdülünk, egészséges böjti időszakot élhetünk át - az élelmiszerszállító-hajó ugyan hetente jár, ám rendszeresen megfeledkeznek a halászfalvacskákról. Ilyenkor halat és szúnyogfelhőt fogyaszthat a turista, míg egy TV-társaság föl nem fedezi, mi történt (már megint).

Szaúd-Arábiai Királyság területén elméletileg nők egyedül nem közlekedhetnek. Kékharisnyák, kalandra fel: férfi családtag nélkül lépjünk Mekka és Medina iszlám mecsetébe, együnk disznóhúst, vigyünk be alkohol tartalmú italokat vagy mindezek fotóját, könyvet vagy sajtóterméket és fotózzunk mindenütt. Kuriózum merészekek: a kábítószer-csempészetet halállal büntetik.

Törökországban esetenként a kurdok által ismételt terrortámadások miatt nőhet az adrenalinszintünk egészségesen - lehetőség szerint keressük a zsúfolt helyeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?