Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Pecsétgyűrűjéért vágták le az ujját

2004.02.24. 14:50
Jelenleg is életveszélyes állapotban van az a nyolcvanhárom éves férfi, akit a Józsefvárosi pályaudvaron leütöttek és elrabolták pecsétgyűrűjét. Az elkövetőket a Déli pályaudvaron vették őrizetbe a rendőrök. A két hajléktalan beismerte a rablást.
Idős férfit találtak február 19-én a Józsefvárosi pályaudvar egyik személyszállító szerelvényének hátsó részében. Az erősen vérző fejű férfinak tőből hiányzott bal kezéről a középső ujj - áll a rendőrség kedden kiadott közleményében. A támadás áldozata zavart tudatállapotban csak annyit tudott mondani, hogy két férfi leütötte.

A kiérkező mentő a sérült férfit a közeli kórházba szállította, ahol több műtéten esett át, a 83 éves sértett életéért azonban jelenleg is küzdenek kezelőorvosai. Az orvosok megállapították, hogy fejére egy kemény tárggyal több ütést mértek, koponyája két helyen berepedt, az ujját pedig levágták.

Kalapáccsal ütött

A nyomozás során kiderült: egy "Kalapácsos" névre hallgató hajléktalan férfi gyakran megfordul a Józsefvárosi pályaudvar területén. Az állomásokat átfésülő rendőrök hétfőn a Déli pályaudvaron igazoltattak két hajléktalan férfit. Ruházatuk átvizsgálásakor a 38 éves D. Miklós táskájából előkerült egy kalapács és egy kés. Őt és a vele lévő 51 éves B. Sándort is ellenőrizték a rendőrségi nyilvántartásban, melyből kiderült, hogy mindketten többszörösen büntetett előéletűek.

Kihallgatásuk során D. Miklós és B. Sándor elismerte, ők követték el a Józsefvárosi pályaudvaron történt bűncselekményt. Elmondásuk szerint aznap felfigyeltek a vonaton egyedül tartózkodó férfira. D. Miklós kivette táskájából a kalapácsát és többször fejbevágta az idős embert. Miután a sértett elvesztette az eszméletét, a "Kalapácsos" megpróbálta lehúzni áldozata pecsétgyűrűjét, de nem boldogult vele, ezért az eszméletlen férfi ujját kitörte, majd B. Sándor zsebéből kivette annak kését és levágta az idős ember ujját. Ezt követően útjuk egy borozóba vezetett, ahol a tulajdonosnőnek eladták a gyűrűt. Az ékszerért kapott pénz elfelezték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya életveszélyt okozó testi sértés alapos gyanúja miatt őrizetbe vette D. Miklós 37 éves és B. Sándor 50 éves hajléktalanokat, illetve a gyűrűt megvásároló nő ellen is eljárást indítanak.