Viola
-5 °C
-2 °C

Hárman meghaltak a kaliforniai alagúttűzben

Hétfőre eltakarították a roncsokat a szombaton hajnalban pusztító kaliforniai alagúttűz után. A Los Angelest San Franciscóval összekötő forgalmas sztráda egyik alagútjában harminc kamion égett ki.

Hatalmas tüzet okozó és halálos áldozatokkal járó közúti baleset történt helyi idő szerint szombatra virradóra Kalifornia amerikai szövetségi állam egyik forgalmas autópályáján, Los Angelestől 30 kilométerre északra, az I-5-ös út Santa Clarita és Los Angeles közötti szakaszán.

A Los Angelest San Franciscóval összekötő sztráda egyik 167 méter hosszú alagútjában előbb két kamion ütközött, majd a lángoló roncsokba további teherautók ütköztek, a tűz pedig egyik kamionról a másikra terjedt. A hatalmas robbanásokat és lángokat kilométerekkel távolabbról is látni lehetett.

A hatóság azonnal lezárta az alagutat és az autópályát is mindkét irányban, ezért hatalmas közlekedési dugó alakult ki Los Angeles egyik legfontosabb bevezető útján.

A lángok megfékezésére több mint háromszáz tűzoltót vezényeltek az alagúthoz, akik kezdetben próbálták oltani a lángoló roncsokat, de végül hagyták, hogy a pusztító tűz magától kialudjon.

Katasztrófa

A tűzoltóságnak csak vasárnapra sikerült eltakarítani a roncsokat, amik szinte megtöltötték az alagutat és bejárati rész környékét. Összesen harminc teherautó és egy személyautó égett ki. A tűzben két felnőtt és egy csecsemő meghalt, és legalább tízen megsérültek. A tíz sérült megmenekülését egyébként csodával határosnak tartják a hasonló alagúttüzek tapasztalatai alapján a baleseti szakértők.

A nagy forgalmú alagutat még jó ideig nem nyitják meg, amíg a szakértők meg nem vizsgálták, mekkora kárt okoztak a szerkezetben a lángok. Az alagút faláról és mennyezetéről ugyanis betondarabok estek le, és a hatalmas hő miatt meggyengülhetett a betonacél szerkezet is.

Arnold Schwarzenegger kormányzó katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az alagutat vasárnap. Az állam északi és déli részét összekötő, kulcsfontosságú sztráda néhány sávját a szakértői vizsgálat miatt várhatóan még több napig zárva tartják.

A baleset okairól egyelőre nem tudni sokat, a korai jelentések alapján elképzelhető, hogy az esőtől nedves úton megcsúszott az egyik kamion és belerohant a másikba, majd a mögöttük jövők nem tudtak időben megállni. Az alagutat 1970-ben építették kifejezetten a kamionforgalom számára, rossz kivilágítása és beláthatatlan kanyarai miatt a kamionsofőrök a sztráda egyik legveszélyesebb részeként tartották eddig is számon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!