Edina
-12 °C
-3 °C

Adjátok föl magatokat!

2006.10.29. 09:42
Négy tűzoltó vesztette életét a kaliforniai erdőtűzben. Az egyik áldozat édesanyja azt kérte az elkövetőktől, ne hagyják, hogy a bűntudat feleméssze őket: adják fel magukat.

Biztos vagyok benne, hogy nem tudtátok, hogy ez lesz a vége. Ne hagyjátok, hogy a bűntudat felemésszen benneteket. Álljatok ki... Én megpróbálok nem ítélkezni. Csak egyvalaki ítélkezhet felettetek, fakadt ki az egyik áldozat édesanyja a tévékamerák előtt.

A két napja tartó erdőtűzben eddig négy tűzoltó lelte halálát. Egy ember pedig továbbra és életveszélyes állapotban van: testfelületének nagy része megégett. A hatóságok pénteken felemelték a nyomravezetőnek járó jutlamat félmillió dollárra, abban reménykedve, hogy a lakosság segítségével sikerül elfogni a gyújtogatókat.

A kalifornai tűzoltóság beszámolója szerint a térségben az elmúlt hónapokban szokatlanul sok volt a tűzeset. A nyomozók azt egyelőre nem árulták el, honnan tudják biztosan, hogy gyújtogatásról van szó. A helyiek ugyanakkor a médiának elmondták, hogy két fiatalembert láttak a környéken, a tűz elterjedését megelőzően.

A CNN összefoglalója szerint sikeresen zajlik a kaliforniai erdőtűz megfékezése. A viszonylag csendes időjárásban bízva, a helyi katasztrófavédelem szóvivője azt nyilatkozta, reményeik szerint most van esély a tűz körbekerítésére. Az oltásban helikopterek, repülők, sőt, egy DC-10-es típusú jumbo jet is részt vesz.

A Los Angeles Times szerint ugyanakkor továbbra is fennáll a lehetősége, hogy további területekről kell kitelepíteni helyieket. A rendőrség szombaton engedélyezte ötszáz Twin Pines-i és Poppet Flats-i lakosnak, hogy egy rövid időre visszatérjenek ellenőrizni lakásukat.