Valér
4 °C
8 °C

Elítélték az ámokfutó magyar kamionost

2004.12.15. 16:02
A svéd bíró gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek azt a magyar kamionsofőrt, aki járművét részegen vezetve öt ember halálát okozta az Ystad felé tartó E-65-ös autópályán. Az októberben történt baleset áldozatai hozzátartózóinak kártérítést is kell fizessen a szabadságvesztésre ítélt sofőr.

A maximálisan kiszabható négy év szabadságvesztésre ítélték első fokon Svédországban szerdán azt a negyvenöt éves magyar kamionsofőrt, aki ittasan vezetve öt ember halálát okozta október 20-án. A trelleborgi körzeti bíróság gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a járművét részegen és gondatlanul vezető férfit, akit köteleztek arra is, hogy kártérítést - 25 ezer koronát (825 683 forint) - fizessen a halottak hozzátartozóinak, írja a Dagens Nyheter, svéd híroldal.

Elhomályosult tudat

A magyar sofőr két személyautóval ütközött frontálisan, miután kamionjával visszafordult egy dél-svédországi autópályán Malmö és Svedala között, és a forgalommal szemben haladt. A Magyarországról Svédországba árut szállító sofőr elismerte, hogy túlságosan felöntött a garatra a kompon való tengeri átkelés közben, és a baleset idején "elhomályosult a tudata".

Mint arról az Index beszámolt, három felnőtt és két csecsemő vesztette életét a közúti balesetben. A tragédia az E-65-ös autópályán történt, amikor egy a szembesávba áthajtó magyar kamion nekicsapódott egy család autójának. A roncsokba egy harmadik autó is beleszaladt. A balesetben a négytagú család és a másik személyautót vezető nő életét vesztette, a magyar kamionos sértetlen maradt.

Alkoholos befolyásoltság

A tragédia a trelleborgi kompkikötőtől megtett több mint másfél órás autózás után következett be, miután Malmőt elhagyva a sofőr egy elágazásnál nem az úti célja, Jönköping felé haladt tovább az E4-es úton, hanem rátért az Ystad felé tartó E65-ös pályára, amely visszavitte volna Dél-Svédországba.

Feltehetően erre ráébredve fordult meg a járművével Svedala közelében egy lehajtó sávnál lévő kiszélesedésen, amit aligha magyarázhat más, mint hogy a sötét és az alkoholos befolyásoltság miatt egyszerűen nem ismerte fel vagy figyelmen kívül hagyta: az út, amelyen halad, nem kétirányú, hanem autósztráda.