Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Natascha Kampusch sokkal hamarabb kiszabadulhatott volna?

2008.02.07. 11:45
A rendőrség felületessége miatt raboskodott 8 évet egy 44 éves férfi házában az osztrák Natascha Kampusch, állítja az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal a napokban távozott vezetője. A kislány elrablásáról ugyanis érkezett egy feljelentés, de a rendőrök ezt nem vették komolyan. Pedig a házban is jártak.

Állítólag már néhány héttel eltűnése után olyan, megalapozott gyanúra okot adó jelzések kerültek az osztrák rendőrség birtokába, amelyek segítségével, ha komolyan veszik őket, és utánajárnak az információknak, ki tudták volna menteni Natascha Kampuscht elrablója fogságából, és a kislánynak nem kellett volna nyolc évet, szinte egész gyerekkorát egy pinceszerű szobában, rabságban töltenie.

Ezt Herwig Haidinger, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) a napokban távozott vezetője mondta a parlament illetékes bizottsága előtt.

Natascha Kampusch esete óriási port vert fel nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi közvéleményben is. Az akkor tízéves kislány 1998. március 2-án tűnt el iskolába menet. Előtte csúnyán összeveszett az édesanyjával, akitől el sem köszönt. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át bezárva tartotta egy ablaktalan helyiségben az osztrák főváros pereménlévő házában. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor a férfi figyelmét elvonta egy mobilhívás. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.

Az osztrák lapokban megjelent kiszivárogtatások szerint az elmozdított BKA-vezető a belügyi bizottságban rendezett meghallgatásán elmondta, hogy néhány héttel a kislány eltűnése után "ismeretlen forrásból" származó feljelentés futott be a rendőrségre. Abban lehetséges gyanúsítottként név szerint meg volt nevezve Wolfgang Priklopil, strasshofi lakcímével együtt. A feljelentő valójában egy, a rendőrségnek dolgozó kutyaidomító volt, akinek feltűnt a zárkózott, anyjával együtt élő, 44 éves férfi viselkedése. Ráadásul az autója is ráillett arra a világos színű furgonra, amelybe egy szavahihető szemtanú - a kislány iskolatársa - látta, hogy betuszkolják Nataschát.

A bűnügyi osztályon azonban nem tulajdonítottak jelentőséget az információnak, és az aktát elfektették. Csak évekkel később verték le róla a port, de tekintettel arra, hogy akkor már közeledtek a választások, Herwig Haidinger állítása szerint a belügyminisztériumban eltusolták az ügyet. Pedig szerinte ha annak idején komolyan veszik a feljelentést, és az előírásoknak megfelelően utánanéznek a nyomnak, lehetséges, hogy a kislányt rövid időn belül ki tudták volna menteni elrablója karmai közül.

Ráadásul 1998. április 6-án a rendőrök rutinból jártak is Priklopilnál, mert a környék világos színű kisbuszainak tulajdonosait ellenőrizték. A lapokban közzétett jegyzőkönyvi másolat alapján a nyomozók azt írták jelentésükben, hogy az illető nem tudott "megerősített alibivel szolgálni a bűntény napjára".

Günther Platter belügyminiszter bejelentette, hogy különbizottságot hozott létre az ügy alapos kivizsgálására, a közlések értékelésére. Natascha Kampusch mélységes megütközésének és dühének adott hangot. Ügyvédje közölte, fontolóra veszik, hogy esetleg kárpótlásért beperlik az államot.