Marcell
19 °C
32 °C

Halálos fenyegetés egy Jézus-karikatúra miatt

2008.03.11. 17:10
Halálos fenyegetést kapott egy svéd újság főszerkesztője, mert lehozott egy karikatúrát, amin az ördög fekáliával szentségteleníti meg Jézust.. A rajz, amely egyébként a Linköping-i punk fesztivál plakátjának részlete volt, az Ostgota Correspondenten március 1-i számában jelent meg.

Szeretném a torkát elvágva látni, és ha ezt senki nem teszi meg, akkor majd megteszi Jézus, így hangzott azon halálos fenyegetések egyike, amiket az Ostgota Correspondenten című svéd lap főszerkesztője kapott. Az indulatokat egy, a lap március 1-i számában megjelent rajz volt, amin az ördög fekáliával szentségteleníti meg Jézust.

Az inkriminált rajz egyébként a Linköping-i punk fesztivál plakátjának részlete volt, amit a dél-svédországi város vezetése nem sokkal a népünnepély előtt eltűntette. Az újság főszerkesztője ezt cenzúrának tekintette, ezért közölte a karikatúrát lapjában.

Az volt a feladatunk, hogy elmondjuk, ami történt és ehhez be kellett mutatnunk a rajzot is, mondta Ola Sigvardsson. A főszerkesztő ezért most több halálos fenyegetést kapott, s így feljelentést tett a rendőrségen. Tavaly hasonló reakciókat váltottak ki a Mohamed-prófétát kutyaként ábrázoló svéd karikatúrák. Akkor egy állítólag az al-Kaidához köthető szervezet vérdíjat is kitűzött a rajzoló fejére.