Szilárda
0 °C
6 °C

Robbanás után 17 ezer embert evakuálnak Karolinában

2006.10.06. 16:52
Katasztrófa történt az USA szövetségi államában, Észak-Karolinában - írja a BBC. A hírforrás szerint 17 ezer embert evakuálnak a környékről, miután Apex városában, egy vegyi üzemben robbanás volt.

A detonációban 18-an sebesültek meg az első hírek szerint. A sebesültek nagy része rendőr és tűzoltó, akik az oltás során légzőszervi károsodásokat szenvedtek.

Tűz és robbanás

A létesítményben, ahol a robbanás történt, hulladékot dolgoztak fel, és amikor tűz ütött ki csütörtök este, 25-en tartózkodtak a telepen. A tűz, illetve a robbanás után vegyi anyag került a levegőbe, ekkora a dolgozók már elhagyták a létesítményt. A hírügynökségek beszámolói szerint "vegyi felhők" keletkeztek a környéken.

Az illetékesek szerint a robbanás - amely csütörtökön késő éjjel történt helyi idő szerint, ez közép-európában péntek reggelnek felel meg - oka még nem tisztázott. Állítólag még napokig vegyi anyagok árasztják el a környéket.

Apex lakóinak felét evakuálják

Apex 32 ezer polgárának felét kérték fel, hogy hagyja el lakhelyét, de csak órákkal a robbanás után mondták ezt a lakosságnak. Meg nem erősített hírek szerint egyébként klórgáz szabadult fel a detonáció nyomán. Azokat, akik nem hagyják el otthonaikat, felszólították: csukják be az ablakokat, és kapcsolják ki a légkondicionáló berendezéseket.

Az üzemet az EQ Industrial Services működteti, különböző ipari hulladékokat dolgoznak fel itt. Többek között festékeket és oldószereket ártalmatlanítanak a létesítményben. Klóron kívül, növényvédőszereket, gyomirtókat, ként és műtrágyát kezelnek.

Apex városa nincs messze, mindössze 16 kilométerre fekszik Észak-Karolina székhelyétől, Raleigh-től.