Kiderült, hogy mit esznek a pápák
Eva Celada spanyol írónő A vatikáni konyha titkai címmel jelentetett meg könyvkülönlegességet a pápák étkezési szokásairól.
Gazdag étrend
Az írónő két évig tartó előkészítő munka után arra a következtetésre jutott, hogy a Vatikán étrendje egyike a világ leggazdagabbjainak, felülmúlja bármelyik királyi házét. Márpedig Celada csak tudja: ő írta meg a spanyol udvar konyháját bemutató könyvet is - jelentette az El País című spanyol napilap.
Celada megfigyelései szerint e téren nagyon különbözik XVI. Benedek pápa elődétől, II. János Páltól. Míg a bajor származású egyházfő, mint hivatásos szakácsnő fia, kifinomultabb ízlésű, addig a lengyel pápa a minőség helyett inkább a mennyiséget részesítette előnyben. Az étkezésekhez kedvelte a finom vörösbort is, szemben utódával, aki gyakorlatilag absztinens és főleg a narancslevet szereti.
Kiderül az is, hogy XVI. Benedek a tejeskávé híve, míg II. János Pál inkább teázni szeretett. A jelenlegi pápa kissé édes szájú, kedvenc uzsonnája az almás rétes, vacsorára viszont leggyakrabban csak joghurtot eszik.
Sok titok
Az olvasók megismerkedhetnek a "karmelita és a vatikáni mártás" receptjével is, kiderül továbbá, hogy a Szentszéknél mindig is nagy becsben tartották a mozzarella sajtot.
Eva Celadának nem volt könnyű dolga, mert a Vatikán az ilyen "belső ügyeket" mindig is diszkréten kezelte. A szerzőnek azonban sikerült a 20 éve konyhafőnök Pía nővér bizalmába férkőznie, aki beavatta a féltve őrzött titkokba.
A könyv nemcsak a jelenről és a közelmúltról szól. Megtudható belőle például az, hogy a reneszánsz kor pápái imádták a nagy lakomákat. Náluk gyakori volt a vadhús, főleg a fácán, de egyes ünnepi alkalmakkor szarvasgombával töltött homár és kaviáros fügesaláta is asztalra került.