Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kiderült, hogy mit esznek a pápák

2007.02.03. 09:07
Megjelent egy gyűjtemény, amiből kiderül, hogy mit ettek az elmúlt évszázadokban a pápák. Korábban az étrend felülmúlta a leggazdagabb királyi házaiét is, manapság inkább almás rétes meg joghurt van az asztalon.

Eva Celada spanyol írónő A vatikáni konyha titkai címmel jelentetett meg könyvkülönlegességet a pápák étkezési szokásairól.

Gazdag étrend

Az írónő két évig tartó előkészítő munka után arra a következtetésre jutott, hogy a Vatikán étrendje egyike a világ leggazdagabbjainak, felülmúlja bármelyik királyi házét. Márpedig Celada csak tudja: ő írta meg a spanyol udvar konyháját bemutató könyvet is - jelentette az El País című spanyol napilap.

Celada megfigyelései szerint e téren nagyon különbözik XVI. Benedek pápa elődétől, II. János Páltól. Míg a bajor származású egyházfő, mint hivatásos szakácsnő fia, kifinomultabb ízlésű, addig a lengyel pápa a minőség helyett inkább a mennyiséget részesítette előnyben. Az étkezésekhez kedvelte a finom vörösbort is, szemben utódával, aki gyakorlatilag absztinens és főleg a narancslevet szereti.

Kiderül az is, hogy XVI. Benedek a tejeskávé híve, míg II. János Pál inkább teázni szeretett. A jelenlegi pápa kissé édes szájú, kedvenc uzsonnája az almás rétes, vacsorára viszont leggyakrabban csak joghurtot eszik.

Sok titok

Az olvasók megismerkedhetnek a "karmelita és a vatikáni mártás" receptjével is, kiderül továbbá, hogy a Szentszéknél mindig is nagy becsben tartották a mozzarella sajtot.

Eva Celadának nem volt könnyű dolga, mert a Vatikán az ilyen "belső ügyeket" mindig is diszkréten kezelte. A szerzőnek azonban sikerült a 20 éve konyhafőnök Pía nővér bizalmába férkőznie, aki beavatta a féltve őrzött titkokba.

A könyv nemcsak a jelenről és a közelmúltról szól. Megtudható belőle például az, hogy a reneszánsz kor pápái imádták a nagy lakomákat. Náluk gyakori volt a vadhús, főleg a fácán, de egyes ünnepi alkalmakkor szarvasgombával töltött homár és kaviáros fügesaláta is asztalra került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!