Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Négy kórházat jártak meg 3 nap alatt a súlyosan megégett gyermekek

Három nap alatt négy kórházat jártak meg a súlyosan megégett keceli kisgyerekek, végül a Miskolci Megyei Kórház vállalta kezelésüket. Ellátásuk akár ötvenmillió forintba is kerülhet.
Testfelületének mintegy 90-95%-án szenvedett égési sérüléseket az a 4 éves kisfiú, és 5 éves kislány, akikre ráborult egy égő szénakazal Kecelen, október 29-én.

Továbbra is életveszélyben vannak

Még mindig válságos az állapota a két gyermeknek, az is valóságos csoda, hogy még életben vannak - mondta Dr. Csiba Gábor a Miskolci Megyei Kórház főigazgatója az Indexnek. A hatalmas kiterjedésű nyílt sebek miatt igen nagy a folyadékveszteség, és a fertőzésveszély, amelyet disznóbőr preparátum átültetéssel próbálnak pótolni. Kérdésünkre elmondta, a teljes kezelés költsége mintegy 20-50 millió forint. A Miskolctól távol lévő Kecelen élő közeli hozzátartozók szállításának költségét a Máltai Szeretetszolgálat magára vállalta.

A gyerekeket azonnal Miskolcra kellett volna szállítani, mert a budapesti Szent János Kórházbeli égési centrum működése ellehetetlenült, a Heim Pál pedig nem égési centrum - mondta dr. Máté Mária az intenzív osztály adjunktusa. "Valaki úgy gondolta, hogy a sebészeti részt lássa el a Heim Pál, az égési feladatokat pedig a János kórház. De ezeknek az osztályoknak egy helyen, egy égési centrumban kellene lenniük." dr. Máté Mária hozzátette a Heim Pál már évek óta nem látott el súlyos égési sérülteket.

A mentők nem dönthetnek a szállítás helyéről

Az Országos Mentőszolgálat nem bírálhatja el a sebesülteket, csak arról dönthet, szállítható állapotban vannak-e - nyilatkozta az Indexnek Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője. Ezért szállították a gyermekeket Kiskunhalasra, az esethez legközelebbi kórházba. Az összes további átszállítás a gyermekeket kezelő kórházak kérésére történt. Véleménye szerint mindenki jót akart a gyermekeknek, mégis ez a helyzet lett a végeredmény.

'Az a csoda, hogy életben vannak'

Az égési sérülések ellátása a legnagyobb eszköz-, és személyigényű ellátás, erre a kiskunhalasi kórház alkalmatlan, ezért az alapvető ellátás után - ami a szegedi korház főigazgató helyettese, Dr. László Aranka szerint a gyermekek életét mentette meg - eszközhiányra hivatkozva a gyermekeket Szegedre irányították. Győrfi kérdésünkre elmondta, ekkor érkezett a kérelem az OMSZ-hez a Szegedre történő átszállítás ügyében. Eddigre kiderült, a gyermekek légúti égést is szenvedtek. Az égési sérülésekről

A szegedi kórház főigazgató-helyettese elmondta, a gyerekek egyike száz százalékos égési sérüléseket szenvedett, gyakorlatilag "szénné égett". Ez azt jelenti, hogy helyenként csontig leégett az izomzata is, és a professzor asszony elmondása szerint az a csoda, hogy még mindig életben van, ami köszönhető a kiskunhalasiak szakszerű beavatkozásának is. A problémát az jelentette, hogy a gyerekeknél légúti égés is fellépett.

Amíg beteget szállítanak, nem menthetnek a helikopterek

A Szegedről Budapestre történő átszállítása, miképpen egy nappal később a Budapestről Miskolcra való is, már légi úton történt. Ebben különös nehézséget jelentett, hogy a gyermekek lélegeztető-gépen voltak, így egyszerre csak egyiküket tudták szállítani. Ez egyben nagy megterhelést is jelent a mentőszolgálatnak, mivel az országban összesen hat helikopterrel rendelkeznek, és amíg ezek betegeket szállítanak, nem lehet őket légimentésre használni - mondta el Győrfi.