Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nyolc kengurut marcangoltak szét a kóbor kutyák

2007.10.31. 10:18
Szétmarcangoltak nyolc kengurut és két fokozottan védett dámszarvast kóbor kutyák a Szgedi Vadasparkban. A dámszarvasok szeptemberben kerültek az intézményhez, elpusztításuk megbecsülhetetlen kár, mivel csupán 500 példány él belőle a világon.

Nyolc kengurut és három mezopotámiai dámszarvast öltek meg kóbor kutyák a Szegedi Vadasparkban keddről szerdára virradó éjszaka. A gondozók jelenleg két kenguru kölyök megmentéséért küzdenek, az állatokat az elpusztul nőstények erszényéből szedték ki a park munkatársai. A vadasparkban még vizsgálják, hogyan juthattak be a területre a kutyák.

A károkat becsülni sem lehet, mert a dámszarvasból már csak ötszáz példány él a földön. Az állatokat nemzetközi tenyészprogramban kapta a vadaspark - köölte Veprik Róbert igazgató.

A részeleteket ismertetve az ugazgató elmondta: eddig is folyamatosan ellenőrizték a kerítések állapotát, valamint élve befogó csapdákkal próbálták befogni a parkba beszökött kutyákat. Éjszaka hét kutya jutott be, hamarabb megtalálták az élő állatokat, mint a csapdákat. A vadaspark munkatársai már vizsgálják, hogyan juthattak be az 54 hektáros területre a kutyák. A parkot kerítés veszi körül, de jelenleg több helyen is építkezés folyik. Átépítik például a főbejáratot is, itt is bejuthattak a kutyák.

Mire a kóbor kutyákat sikerült elzavarni a kenguruk közül nyolcat, és a kihalással veszélyeztetett mezopotámiai dámszarvasok közül - melyet szeptember elején kapott a park - a három nőstényt megölték a megvadult kutyák. A szarvasbika úgy menekült meg, hogy átugrotta a kifutó kerítését, az állatot azóta már befogták a gondozók.

A vadaspark tájékoztatása szerint a kóbor kutyák elől megmenekülő dám bika sokkos állapotban fekszik. Jelenleg egy állatszállító ládában tartják, hamarosan a karanténház egyik belső kifutójába kerül, ahol hetekig pihentetik. A gondozók gyorsan elkapták a kifutó kerítésén átugró, kutyák elől menekülő szarvast. A mezopotámiai dámszarvasok kifutója most üres, a lemészárolt 3 szarvas tetemét már reggel elvitték.

Most azt tervezik, hogy a külső kifutókat villanypásztorral megerősítik, így próbálják távol tartani a parkba betévedt kóbor kutyákat, melyekből egyre több van Szegeden. A parkba már többször is bejutottak kóbor kutyák, igaz az állatokat eddig nem bántották.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!