Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Akarata ellenére apjához akarnak kitoloncolni egy tízéves kisfiút

2005.03.16. 17:04
A magyar bíróságok jogerős határozattal elrendelték egy tízéves kisfiú visszavitelét apjához, aki "rendszeresen alkalmazott testi és lelki erőszakot a gyerekkel szemben, állítja a Női- és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ Alapítvány vezető jogásza. A gyermek azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkosságot követ el, ha Németországba kényszerítik apjához.

Akarata ellenére akarnak az apjához, Németországba toloncolni egy tízéves kisfiút, aki öngyilkossággal fenyegetőzött, ha a jogerős ítéletet végrehajtják - közölte a Női- és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ Alapítvány vezető jogásza szerdán Budapesten. A gyermeket "erőszakkal, karhatalommal" kívánják Németországba toloncolni - állította Morvai Krisztina.

A magyar bíróságok - figyelmen kívül hagyva az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét és a Gyermekek Jogellenes Külföldre viteléről szóló Hágai Egyezmény 13. Cikkét - jogerős határozattal elrendelték Sebestyén visszavitelét apjához, aki "közel egy éve nem kereste vele a kapcsolatot", és aki "rendszeresen alkalmazott testi és lelki erőszakot a gyerekkel szemben", mondta a jogász.

Öngyilkos lesz ha apjához kerül

A gyermek levelet írt a bíróságnak, amelyben bejelentette öngyilkossági szándékát, ha vissza kell térnie apjához. Morvai Krisztina szerint a gyermeket most a magyar hatóságok úgy akarják kitoloncolni Németországba, mint egy "veszélyes bűnözőt". Elmondta, hogy Sebestyént és kisöccsét anyukájuk tavaly húsvétkor hozta Magyarországra a nagyszülőkhöz, akik "bántalmazás-gyanús sérüléseket" fedeztek fel a tízéves fiún. Az anya ekkor úgy döntött, hogy nem viszi vissza Németországba a gyereket.

Az apa eljárást kezdeményezett az asszony ellen, majd Magyarországra jött, ahol a rendőrségre idéztette az asszonyt és a két gyereket. Az apa az épület előtt Sebestyén kisöccsét "felkapta, bevágta autójába, mint egy zsákot és elszáguldott vele Németországba". Sebestyén a jelenet szemtanúja volt. Morvai Krisztina megjegyezte, hogy már megszületett a jogerős bírói döntés, az ügy végrehajtási szakaszban van, azaz a gyereket bármikor visszavihetik az apjához, az anya jogi képviselője azonban perújítással élt.

A gyermek alapvető jogai

A jogásznő hangsúlyozta, hogy az alapítvány "csak Sebestyén érdekeit képviseli, nem az anyáét, nem a nagyszülőkét, és nem is az apáét". Elmondta azt is, hogy a konkrét ügy kapcsán nyílt levelet juttattak el Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének, amelyben azt írják: "A gyermek alapvető jogainak védelme az állam feladata és kötelessége is, s e kötelesség a bíróságokra is kiterjed. A gyermekek nem kezelhetők úgy, mint a jogvitában szereplő tárgyak, ingóságok (...)."

Kardos Gábor egyetemi docens, nemzetközi jogász az MTI-nek elmondta, hogy a perújításnak nincsen halasztó hatálya a másodfokú ítélet végrehajtására. Morvai Krisztina szerint a bizonyítékok egyértelművé teszik a Hágai Egyezmény 13. Cikkében szereplő kivételek közül kettőnek a fennállását.