Auguszta
-4 °C
2 °C

Matematikai képlettel a hosszú életért

2005.11.04. 08:08
A hosszú élet matematikai képletét állította fel egy brit tudós, amelynek segítségével bárki kiszámíthatja életesélyeit. Az élettartam-hányadost 0,5 és 150 között határozták meg, a nagysága pedig állítólag egyenesen arányos a várható élettartammal.

Egy pszichológus számításai módszerével bárki kalkulálhat és azt is megtudhatja, hogy miben kell változtatnia, hogy növelje éveinek várható számát.

Az optimizmustól is függ

Cliff Arnal, a Cardiffi Egyetem pszichológusa által felállított formula számos tényezőt vesz figyelembe. Az élettartam-hányados, vagyis a Q = [(Gx0)+A+N+R+Ms+Hm] / I, ahol a G a genetikai, azaz családi örökséget, O - az optimizmust, A - aktivitást, N - étkezést, R - az emberi kapcsolatokat, Ms - a pénzügyi helyzetet jelenti, Hm - az egészségről való gondoskodást, az I pedig az egyén impulzív voltát takarja - olvasható a JNews című orosz nyelvű hírportálon.

Az évek számát befolyásoló összes tényezőt egy tízfokozatú skála alapján számszerűsítik, majd behelyettesítve a képletbe megállapítják az élettartam-hányadost, amelynek értéke 0,5 és 150 között ingadozhat. Minél magasabb ez az érték, annál hosszabb életre számíthat az illető. A képlet arra is jó, hogy az érintettek javítsák életkilátásaikat, hiszen a formula segítségével pontosan megállapítható, hogy milyen változtatások szükségesek, hogy hosszú, vagy legalább hosszabb életűek legyünk e földön.