Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Csempészet okozta a környezeti katasztrófát?

2007.11.18. 12:06
Csempészés és pénzhajhászás okozta a Kercsi-szorosban egy hete bekövetkezett katasztrofális környezetszennyezést.

A Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilapnak adott interjúban Borisz Panov, a kercsi halászati és oceanográfiai intézet igazgatója kifejtette: a szorosban azért torlódott össze százötven hajó a pusztító vihar idején, mert tulajdonosaik és kapitányaik meg akarják takarítani a kikötői díjakat és el akarták kerülni a szokásos kikötői ellenőrzéseket. Rendszeresen a szorosban rakják át rakományaikat. Bár járnak határőrök és vámosok a Kercsi-szorosban, a térség nem szerepel egyetlen megfigyelési programban sem, így ott nincs rendszeres ellenőrzés.

"Ezerszer elmondtuk, hogy megengedhetetlen az átrakodás a szorosban, de az illetékesek a fülük botját sem mozgatták. Hát most felrobbant a bomba. Ha nem lenne a folytonos átrakodás, nem lett volna a helyszínen vagy százötven hajó, és senki nem vesztette volna az életét" - mondta Panov.

A lap szerint Viktor Semcsuk, a Krim-félsziget ügyésze megerősítette, hogy a szorosban történő átrakodás a csempészet miatt ilyen népszerű. "A csempészet mértékéről nem tudok semmit mondani, emlékezetem szerint egyetlen hivatalos szervtől sem kaptunk semmiféle bejelentést a szorosban történő átrakodásról, vagy ezzel összefüggő törvénysértésekről. Nem tudom, ki áll a dolgok mögött" - mondta az ügyész.

Kiborult

November 11-én, vasárnap, az utóbbi évtizedek állítólag legsúlyosabb viharában tizenkét hajó - köztük nyolc orosz - szenvedett balesetet a Kercsi-szorosban. Négy hajó elsüllyedt, hat a horgonyról leszakadva zátonyra, illetve partra sodródott, és két hajó súlyos károkat szenvedett. Az elsüllyedt Nahicsevan személyzetéből többen odavesztek.

A Volgonyeft-139 kettétört, és tartályából 1300-2000 tonna pakura, másik két teherhajóból több mint 4000 tonna kén került a vízbe. A rendkívül súlyos környezetszennyezést főleg a pakura okozza: a súlyos következmények felszámolása különböző becslések szerint akár tíz évig is eltarthat és több százmilliárd rubelt is felemészthet.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft