Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Felfüggesztett szabadságvesztés a keresztdöntögetőknek

2002.05.10. 15:04
A másodfokú bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt az öt fiatalt, akik 2000 őszén kidöntötték a Regnum Marianum templom emlékhelyén álló keresztet. A bíróság jogerős döntése alapján azonban az erkölcsi bizonyítványuk tiszta marad.
Az elsőfokú ítéletet súlyosbítva a Fővárosi Bíróság másodfokon garázdaság miatt is bűnösnek találta azt az öt fiatalt, akik 2000 őszén kidöntötték a Regnum Marianum templom emlékhelyén álló fakeresztet. A tanács elnöke úgy vélte, az elsőfokú bíróság tévedett, amikor a gimnazista fiatalokat csak rongálás vétségében találta bűnösnek, és közérdekű munkára kötelezte őket.

Az őszi szünet kezdete

Az öt jó barát már jó előre eltervezte, hogy a Felvonulási téren eltávolítják a Rákosi Mátyás által leromboltatott templom emlékhelyén álló keresztet. Az őszi szünet első éjszakáján az egyik fiú lakásán találkoztak, ahonnan egy fűrésszel és egy piros filctollal felfegyverkezve indultak útnak. A filctoll funkciója az volt, hogy a talapzatra felírják egy nem létező szervezet, a Budapesti Felszabadító Gárda nevét. Az elsőrendű vádlott azonban még egy ötágú csillagot is rajzolt, így a bíróság önkényuralmi jelkép használatáért elmarasztalta.

A kereszt ledöntésével járó nagy robajra egy közelben várakozó taxis figyelt fel, aki azonnal értesítette a rendőrséget. Négy fiút a rendőrség még aznap előállított, ötödik társuk önként adta fel magát. Az őrizetbe vett fiatalok három napot töltöttek rács mögött, majd szabadon engedték őket. Az első- és másodrendű vádlott ügyvédje szerint ekkor egy sajtóhadjárat kezdődött, aminek következményekét meghurcolták a vádlottakat, a középiskolájukból eltanácsolták őket, így néhány hónappal az érettségi előtt magántanárnál kellett folytatni tanulmányaikat.

Kirívóan közösségellenesek

Az ügyvéd méltatta az elsőfokú bíróság döntését is, hiszen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon nem állapítottak meg garázdaságot, csupán rongálást, amely vétségnek minősül, így a büntetési tétele is jóval csekélyebb. A pénteki tárgyaláson a bíró azonban kijelentette: a fiatalok kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbontránkozást keltsen, így tettük garázdaságnak minősül.

Az elsőrendű vádlott J. Dávidra 20 hónap, a másodrendű P. Krisztiánra nyolc hónap fiatalkorúak fogházát, míg Léderer Sándorra, Zamaróczy Ádámra és Nagy Dánielre tíz hónap börtönbüntetést szabtak ki. A szabadságvesztés letöltését két év próbaidőre felfüggesztették.

Színtiszta erkölcsi bizonyítvány

A bíróság döntése alapján a Regnum Marianum templom emlékhelyének meggyalázása nem kerül be az öt fiatal erkölcsi bizonyítványába. J. Dávidnál és P. Krisztiánnál azért, mert a bűncselekmény elkövetésének idején fiatalkorúak voltak, a többiek pedig előzetes mentesítést kaptak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!