Gusztáv
-4 °C
1 °C

A nemzetbiztonság nyomozott a bróker után

2003.07.08. 20:05
Nem csak a Pannonplast-részvények felvásárlása miatt van bajban a K & H Bank brókercége: kedden befutott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése, mely szerint a K & H Equities hamis tájékoztatást adott több ügyfél számláiról. Mintegy 60-70 ügyfél esetében lehetséges akár több milliárdos kár is - mondta el Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.
Kedden megérkezett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára (SZBEI) a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése a Pannonplast-részvények felvásárlásának körülményeivel kapcsolatban - közölte a rendőrség.

Az NBH a K & H Bank Rt. brókercégénél, a K & H Equitiesnél feltárt szabálytalanságok miatt tett feljelentést - mondta el Németh Lajos alezredes, az ORFK kommunikációs igazgatóságának helyettes vezetője. Az ügy aktáit hozzácsatolják a hétfőn elrendelt nyomozás aktáihoz - tette hozzá.

Nem csak a Pannonplast

Az NBH különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt jelentette fel Kulcsár Attilát, a K & H Bank Rt. brókercégének, a K & H Equitiesnek az alkalmazottját. A brókercégnél az NBH olyan szabálytalanságokat, sőt később bűncselekményre utaló jeleket is talált, amelyeknek nem volt közvetlen közük a Pannonplast-ügyhöz.

Ezekből az adatokból kiderült: a K & H Equities több ügyfelével közölt hamis, a valóságosnál magasabb adatot a jóváírt hozamról vagy az ügyfél számláján nyilvántartott összegről. Ez a gyakorlat a bankcsoportnál mintegy öt éve folyt, és nem tárta azt fel sem a bank belső biztonsági rendszere, sem a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Mintegy 60-70 ügyfél esetében lehetséges akár több milliárdos kár is - mondta el az MTI-nek Németh Lajos.

Nem csak a Pannonplast

Az érintett ügyfelek vagyonát a brókercég egy befektetési tanácsadója, Kulcsár Attila kezelte, ő egyben a K & H Bank Rt. egyik üzletágának ügyvezető igazgatója volt. A banki alkalmazott az ügyfelek pénzének forgatásával elért hozamok egy részét "valószínűsíthetően saját céljaira használta fel" - tette hozzá Németh Lajos.

Az ORFK SZBEI egy magánszemély és a bank feljelentése alapján hétfőn több százmilliós sikkasztás gyanúja miatt rendelt el nyomozást a brókercégnél folytatott belső vizsgálat eredményének ismeretében.

Állami pénzt is forgattak

A K & H korábbi tájékoztatása szerint a PSZÁF Pannonplasttal összefüggő határozatának megjelenését követően a tulajdonosok június végén belső vizsgálatot indítottak, mert a K & H Equities a vele kötött befektetési tanácsadási, valamint bizományosi keretszerződés előírásait megszegte.

A brókercég ugyanis az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. tudta és előzetes jóváhagyása nélkül, valamint a cég "nem teljes körű és valótlan tájékoztatása mellett saját céljaira használta a megbízó pénzét".

A vizsgálatot azért végezték, mert a felügyelet "szokatlan ügyletekre" lett figyelmes a befektetések vizsgálatakor és az adatszolgáltatás alapján is - mondta korábban Sáray Éva, a PSZÁF elnökhelyettese az MTI-nek.

A felügyelet június 17-én nyilvánosságra hozott határozatában megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó befektető vásárolt a tőzsdén jelentős mennyiségű Pannonplast-részvényt összesen 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. A befektetők azonban kivétel nélkül a K & H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfelei voltak. A vásárlással összesen 22,56 százalékos részesedést szereztek a Pannonplastban.

Bitvai azért bukott

Hiába jelenti azt a mostani feljelentés, hogy az állami tulajdonú autópályacég nem tudott arról, mire használták a pénzét, a jól átpolitizált ügy során már korábban kirúgták az rt. vezetőjét. A gazdasági és közlekedési miniszter június 26-án rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette Bitvai Miklósnak, az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) vezérigazgatójának munkaviszonyát.

A PSZÁF válaszol
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az elmúlt öt év alatt 16 határozatot hozott a K & H-csoport bizonyos cégeinek valamilyen szabálytalan tevékenységével kapcsolatban, közülük mindössze három esetben nem vetett ki bírságot a főhatóság.

A PSZÁF kedden ismertette az MTI-vel azoknak a határozatoknak, bírságoknak a listáját, amelyeket a pénzügyi ellenőrzéssel foglalkozó főhatóság az elmúlt öt év során kiszabott a Kereskedelmi és Hitelbank (K & H Bank) hitelintézeti csoportjához tartozó cégek egyes szabálytalanságai miatt. A PSZÁF ezzel közvetve cáfolni kívánta azt az állítást, amelyet hétfőn a Nemzetbiztonsági Hivatal közölt a K & H Equitiesnél lefolytatott vizsgálat kapcsán, nevezetesen azt, hogy a cégnél történt súlyos szabálytalanságokra a PSZÁF sem derített fényt az elmúlt öt év során. A főhatóság által kiszabott bírságok között jelentős összegűek is voltak: magát az anyabankot, azaz a Kereskedelmi és Hitelbankot 2002. február 13-án publikált határozatában 15 millió forintra büntette a PSZÁF jogszabálysértő adatszolgáltatás miatt. Ezt követően 2002. június 21-én a K & H Equities Rt.-re szabott ki bírságot 6,5 millió forint értékben a PSZÁF azzal az indokkal, hogy súlyos szabálytalanságokat derített fel az ügyfélszámlák kezelése során.