16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Egzotikus kábítószert fogtak Ferihegyen

2008.06.12. 12:49
Magyarországon eddig még nem foglaltak le khatot, most csaknem négyszáz szálat találtak a vámosok.

Khatleveleket foglaltak le a repülőtéri vámhivatal munkatársai Budapesten. Kartondobozokban, banánlevélbe csomagolva találták meg a nagy értékű szállítmányt, amilyennel még nem találkoztak a vámosok.

A vámhivatalnál egy cég négy kartondoboz végleges kivitelét kérte. A tételes vámvizsgálatkor a dobozokban csaknem 300 darab, hánccsal összekötött banánlevélbe és papírtörlőbe csomagolt khat szálat találtak a pénzügyőrök.

A vám- és pénzügyőrség nyomozói azt is megállapították, hogy a fuvarleveleken szereplő külföldi címzett fiktív személy. A további ellenőrzés során négy külföldit vettek őrizetbe és tőlük további khatadagokat, összesen 90 szálat foglaltak le.

Khat-piac Szomáliában

A négy férfi ellen kábítószerrel visszaélés miatt indult eljárás, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A lefoglalt növények hatóanyagtartalmát még vizsgálják, a szállítmány értéke a Vám- és Pénzügyőrség szerint legalább 30 millió forint.

A fás szárú, örökzöld cserje öt fő alkaloidja közül az efedrin kábítószer-alapanyagnak, míg a katinon tiltott doppingszernek minősül. A Jemenben és Etiópiában őshonos khat (avagy abesszin tea) leveleiben lévő vegyület az amfetaminhoz hasonló hatást vált ki a fogyasztóban (azaz a katinon is pszichostimuláns, teljesítményfokozó hatású). A khat a Közel-Keleten és Ázsiában is népszerű, a növény leveleit rágják, illetve elszívják.

  • Tippek
  • Bankszámla