Viola
-6 °C
-2 °C

Előkerült Kleopátra kézírása

2000.10.24. 15:17
Egy holland kutató merő véletlenségből bukkant az egyiptomi uralkodónő szignójára. Kleopátra az egyik parancsa alá kanyarított oda néhány szót. A berlini Egyiptomi Múzeum raktárában száz évig hányódó értékes papiruszdarabot a héten közszemlére teszik.
Egy időszámításunk előtt 33-ban keletkezett papirusztekercsre, a saját parancsa alá Kleopátra egyiptomi királynő (i.e. 69. - i.e. 30.) görög írásjelekkel azt írta: 'úgy legyen'. Az uralkodónő egyetlen ismert saját kezű feljegyzését a berlini Egyiptomi Múzeum raktárában, egy véletlen folytán fedezték fel. Az értékes tekercset október végén láthatja először a nagyközönség.

Kleopátra
Könnyen elképzelhető, hogy a régi Egyiptom teljes uralkodóházától ez az aláírás az egyetlen megmaradt kézírásos nyom - jelentette ki Dietrich Wildung, az Egyiptomi Múzeum igazgatója, megerősítve a Sunday Times és a B.Z. bulvárújságok értesüléseit. A korabeli uralkodók közül sokan vélhetően még írni sem tudtak.

Peter van Minnen holland kutató fedezte fel a kézírást, amikor a Jean Bingen belga papiruszkutató tiszteletére készített díszfelirat összeállításához a világ nagy ókori múzeumaiból származó értékes tekercseket vizsgált meg. Kleopátra kézjegye van Minnen kutatásai előtt több mint száz évig hevert felfedezetlenül a berlini múzeum raktárában.

A papiruszra rótt parancsában Kleopátra elrendeli Canidius, a római hadsereg vezérének megvesztegetését. Canidiust arra kellett rávenni, hogy elérje Antoniusnál, Kleopátra férjénél az engedélyt az egyiptomi uralkodónő részvételére az aktiumi tengeri csatában.

A történelemből ismert, hogy Antonius valóban hagyta meggyőzni magát, Kleopátra részt vehetett a csatában, és veszített. A visszaúton Alexandria felé a vereség miatt megalázott királynő öngyilkosságot követett el: egy mérges kígyót tett a keblére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!