Gerzson
-3 °C
2 °C

Kétszázezer dollárért ígért klónozást

2001.08.14. 13:42
Egy amerikai biokémikus ellen a hatóságok azért indítottak vizsgálatot, mert emberi klónozás ígéretével pénzt csikart ki ügyfeleitől. A biokémikus, aki a raeliánusok szekta tagja internetes honlapján kínálja szolgálatait.

Dr. Brigitte Boisselier biokémikus egyike annak a három amerikai tudósnak, akik - nem kis felháborodást keltve - emberi klónozáshoz ajánlották tudásukat az amerikai közönségnek. Egy New York államban működő esküdtszék azonban csalás miatt pert fontolgat a tudósasszony ellen. A biokémikus neve a Clonaid cég honlapján is megtalálható, és a cég nem kevesebbet, mint emberi klónozást ígér ügyfeleinek.

A halott gyermeket akarták klónozni

A cég talált is egy gazdag és kétségbeesett embert, Mark Hunt személyében, aki 350 ezer dollárt költött egy laboratórium felszerelésére. A cég azt ígérte neki, hogy a támogatás fejében halott fiát fogják klónozással "feltámasztani". Az előzetes szövetségi vizsgálatok szerint a Clonaidnek nincs birtokában az emberi klónozás technikája, mitöbb, fényévnyi távolságra van annak kifejlesztésétől.

Egy klónozás kétszázezer dollár

A cég hivatalos honlapján a különböző taksák is szerepelnek: emberi klónozást potom 200 ezer dollárért vállalnak, de a laboratórium kutatásainak finanszírozásával is lehet törleszteni s szolgáltatás ellenértékét. A cég ugyanakkor Insuraclone néven részletfizetési lehetőséggel, 50 ezer dollárért az emberi sejt lefagyasztását ajánlja, amit később új szervek kifejlesztésére használnának fel.

A cég biokémikusa, Brigitte Boisselier egyébként érdekesebb tisztségekkel is dicsekedik a cég honlapján: az ott fellelhető információk szerint a nő püspöki tisztséget tölt be az ufók létezésében hívő raeliánusok mozgalmában.